Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 02.03.13

Pri turni smuki se je poškodovala - Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Ob 10.14 je na smučišču Soriška planina, občina Železniki, smučarka padla in si poškodovala ramo in koleno. Posredovali so dežurni reševalci na smučišču in reševalci NMP Škofja Loka, ki so jo z reševalnim vozilom prepeljali UKC Ljubljana.

Ob 18.06 se je na Zelenici, občina Tržič, pri turni smuki poškodovala smučarka. Gorski reševalci GRS Tržič so ponesrečeno turno smučarki z zlomljeno nogo prepeljali do mejnega prehoda Ljubelj, kjer so jo prevzeli svojci.

Predviden razvoj vremena

V soboto bo na Primorskem jasno s šibko do zmerno burjo. Drugod bo sprva oblačno, a se bo do poldneva že precej zjasnilo. Najdlje se bo oblačnost zadržala ponekod na Gorenjskem ter na Kočevskem in v Beli Krajini.
V nedeljo bo jasno. Zjutraj bo po nekaterih kotlinah megla. Burja na Primorskem bo slabela.
V ponedeljek in večji del torka bo jasno. Zjutraj bo hladno in ponekod megleno.
V torek popoldne bo ponekod zapihal jugozahodnik, od zahoda se bo nabirala koprenasta oblačnost.

Razmere v gorah

Po podatkih Urada za meteorološko prognozo Agencije RS za okolje je bilo od srede v gorah suho in večinoma oblačno ter megleno vreme. Ledišče je bilo na nadmorski višini okoli 1300 metrov, vmes se je spustilo tudi nižje, v petek pa se je dvignilo do nadmorske višine okoli 1700 metrov. Snežna odeja se je sesedala in počasi preobražala, nižje tudi talila. S strmih pobočij visokogorja so se prožili posamezni manjši plazovi, nižje je bilo opaženih tudi nekaj talnih plazov mokrega snega. Na površini je nastajala skorja. Na 2500 metrov je v Julijcih do okoli 360 cm snega, na 1500 metrov do 250 cm in na 1000 metrov do okoli 120 cm. Drugod po naših gorah je snega na 1500 metrov od 100 do 140 cm, na 1000 metrov do okoli 110 cm. Pod 1000 metrov se je snežna odeja precej sesedla. Snežna odeja je večinoma prekrita s tanko skorjo, v nižjih nadmorskih višinah pa je južna in mehka. Ponoči bo pomrznila. Na vetru izpostavljenih mestih je precej spihana. Obsežna so območja napihanega snega. Na grebenih so številne opasti.

Nevarnost snežnih plazov se je večinoma zmanjšala na 2. stopnjo, ki pa se čez dan predvsem na prisojnih pobočjih zaradi vpliva sonca poveča. Krepila se bo površinska skorja. Ponoči bo sneg pomrznil, čez dan pa se bo, razen v senčnih legah, ojužil. Sneg se bo hitreje preobražal in sesedal, le v osojah bo ta proces počasnejši. Nadaljevalo se bo suho in sončno vreme. Po sobotni prehodni ohladitvi, ko se bo ledišče prehodno spustilo pod 1000 metrov nad morjem, se bo že v nedeljo spet segrelo na današnjo raven. Sneg se bo še naprej preobražal in sesedal ter nižje talil. Ponoči bo pomrznil in zjutraj bo ponekod postajalo poledenelo. Čez dan se bo sneg pod vplivom sonca ojužil in zmehčal, možnost plazenja se bo na prisojnih pobočjih povečala.

Uporabljane oznake: Bilten|GRS|vreme|plaz|sneg|nesreča


www.Meteo.si <> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

Plazovi.info: Snežni plazovi

• Plazovni bilten Karavanake

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 

Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]
► Napoved za pohodnike/gore
Vremensko okno
Kamere
slika s Kredarice


Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije