Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Dvajseti pohod po Jurčičevi poti

četrtek, 28. februar 2013, ob 05:29, Boris Štupar, ogledov: 1388

Ivančna - gremo.net: Tudi letos lepo vabljeni na tradicionalni obenem pa jubilejni 20. Pohod po Jurčičevi poti, ki bo potekal v soboto, 2. marca 2013, s pričetkom med 7. in 10. uro v starem mestnem jedru v Višnji Gori.

Pričakujemo vas v soboto, 2. marca 2013
Začetek pohoda je med 7. in 10. uro v Višnji Gori v starem mestnem jedru. Cilj in osrednja svečanost na Jurčičevi domačiji na Muljavi. Pot je podaljšana do Krke, kjer bodo pohodnikom odprta vrata Krške jame.

Tam vam bodo z dobrodošlico zaigrali glasbeniki stiške godbe, s kulturnim programom pa bomo obeležili 120-letnico obstoja Planinske zveze Slovenije.
Na 15 kilometrski poti, na kateri se udeležencem predstavita tako čudovita naravna kot tudi bogata kulturna dediščina, nas vseskozi spremljajo Jurčičeva prizorišča iz njegovih literarnih stvaritev. Na poti boste seznanjeni z turistično podobo Prijetno domače občine Ivančna Gorica oz. njenih turističnih znamenitosti. Pot iz Muljave je podaljšana še po šolski poti do Krke, ki jo je prehodil sam pisatelj Jurčič, tam pa bodo pohodnikom odprta vrata Krške jame.

Osrednja slovesnost bo potekala na Jurčičevi domačiji na Muljavi ob 11.30 uri, kjer vas bo slavnostno nagovoril župan Občine Ivančna Gorica Dušan Strnad, nagovorila pa vas bosta še predsednik Planinske zveze Slovenije Bojan Rotovnik in predsednik Planinskega društva Polž Aleš Erjavec. Za dobro voljo vas bodo s svojo glasbo ogreli fantje iz skupne Orlek, poskrbljeno pa bo tudi za domačo ponudbo izdelkov na t.i. tržnici.

Če bi torej radi združili prijetno s koristnim, se torej v soboto, 2. marca pridružite več kot 5000 pohodnikom, ki se bodo, nekateri že dvajsetič, podali po Jurčičevi poti.

Koristne informacije
Start pohoda je v Višnji Gori, kjer pohodniki lahko pred Mestno hišo opravijo prvo žigosanje pohodnega dnevnika. Žigosanje izvaja domače Planinsko društvo Polž Višnja Gora, ki je tudi skrbnik Jurčičeve poti.
V Višnji Gori bodo urejena parkirišča za osebna vozila in avtobuse. Avtobusna parkirišča bodo dodatno urejena še v Ivančni Gorici in na Muljavi, za ta parkirišča bodo redarji šoferjem avtobusov posredovali načrt poti do parkirišč. Prihod v Višnjo Goro je možen tudi z vlakom ali redno avtobusno linijo (glej vozni red).

Opis poti
Pot se v Višnji Gori začne strmo navkreber mimo Starega gradu grofov Višnjegorskih in vse do Polževega kjer je tudi najvišja točka pohoda (vrh Polževega, 630 m) hodite hkrati tudi po Gozdni učni poti. Pri Hotelu Polževo je možnost postanka za počitek in okrepčilo. Na voljo bo tudi zadostno število WC-jev. Že pred prihodom na Polževo pohodnike v Zavrtačah čaka drugo žigosanje, lahko pa se bodo ustavili tudi pri stojnici Društva podeželskih žena Ivanjščice.
Po ogledu cerkvice sv. Duha na vrhu Polževega se pot samo še spušča proti Muljavi. Malo pred ciljem je čas za ogled še ene cerkvice sv. Janez Krstnika ali obisk stojnice muljavskega gasilskega društva.

Na cilju
Na cilju pri Jurčičevi rojstni hiši pohodniki opravijo še zadnje, tretje žigosanje. Na Muljavi svoja vrata pohodnikom odpre Jurčičeva domačija. Poskrbljeno bo tudi za dobro okrepčilo.
Pohodniki vabljeni na Muljavi tudi v cerkev Marijinega Vnebovzetja, ki se ponaša z obnovljenim baročnim oltarjem, tisti najzgodnejši oz. najvztrajnejši pa se lahko odpravijo še do Krke, kjer bo Krška jama ta dan za vse pohodnike odprla svoja vrata. Na Krki bo možen tudi ogled informacijsko-turistične pisarne v prostorih stare šole, ki jo je obiskoval tudi pisatelj Jurčič.

Za povratek iz Muljave proti Ivančni Gorici in Višnji Gori bo organiziran brezplačni avtobusni prevoz, ki bo vozil od 11. do 16. ure.
Organiziran bo tudi prevoz s Krke, izpred cerkve sv. Kozma in Damijana.

Dodatne informacije so vam na voljo na telefonski številki: (01) 781 21 00 in na elektronskem naslovu [email protected]

Zamisel o Jurčičevi poti (JP), ki bi pohodnike popeljala iz Višnje Gore do Muljave, se je porodila ob 150-letnici rojstva našega prvega romanopisca. Pot je namreč podobna pisateljevi poti v šolo iz Muljave v Višnjo Goro potem, ko ga je oče prešolal iz Krške šole. Dežela Desetega brata tradicionalno na prvo soboto v marcu vabi po 15 kilometrov dolgi poti, na kateri se udeležencem predstavita tako čudovita naravna kot tudi bogata kulturna dediščina. Ob poti nas vseskozi spremljajo Jurčičeva prizorišča njegovih literarnih stvaritev. Leta 1998 je bila pot, ki brez postankov traja dobre tri ure, podaljšana še za 4 kilometre s šolsko potjo od Muljave do Krke.
Srednjeveško mestno jedro Višnje Gore je tradicionalna izhodiščna točka pohoda. Mimo cerkve Sv. Ane s cehovskimi oltarji in mestnega trga z Valvasorjevim vodnjakom (1872) se vzpnemo do razvalin Starega gradu, nekdaj imenovanega Turn (508 m). Ta je bil v 11. stoletju prebivališče grofov Višnjegorskih.Od gradu zavijemo k vasici Pristava (550 m), pot nas popelje levo k vasi Zavrtače. Po dobrem kilometru hoje pridemo na Polževo. Na vrhu planote pritegne pogled cerkvica Sv. Duha (630 m) z zanimivim gotskim portalom.
Na poti do vasi Male Vrhe (517 m) se nam razkriva razgled po dolenjskih dolinah, v lepem vremenu pa v daljavi lahko vidimo tudi Julijce, Karavanke in Kamniške Alpe ter Krim, Snežnik, Kum in Trdinov vrh. Iz vasi Male Vrhe zavijemo proti vzhodu, pot nas vodi mimo gradu Roje. Tam se je odvijala Jurčičeva povest Grad Rojinje. Od samega gradu pa so danes ostale le še komaj vidne razvaline. Od gradu Roje se strmo spustimo do kmetije Kaščarjevih, ki stoji nedaleč od gradu Kravjek, nekoč imenovanem Weineck, Josip Jurčič pa si je v Desetem bratu zanj izmislil ime Slemenice. Grad listine prvič omenjajo leta 1243. Pot nas popelje mimo cerkve Sv. Janeza Krstnika, kjer si je vredno ogledati nagrobnik viteza Foedransberga, ki naj bi bil eden zadnjih lastnikov gradu Kravjek. Od gradu mimo vasi Oslica mine pot v dobrih dvajsetih minutah in že nas pozdravi cilj našega pohoda Jurčičeva domačija na Muljavi.

Domačija Josipa Jurčiča je svet kulturne dediščine in izvirne domačnosti. Razvila se je v pravi etnografski muzej na prostem, ki ga vsako leto obišče več kot 15 tisoč ljudi. Posebno privlačnost daje domačiji Letno gledališče na prostem, kjer domača gledališka skupina vsako leto uprizori eno od Jurčičevih del. Na Muljavi si lahko ogledamo še poznogotsko cerkvico Marijinega Vnebovzetja, ki je znana po zlatem baročnem oltarju in freskah Janeza Ljubljanskega iz sredine 15. stoletja.

Šolska pot (ŠP)
Z Muljave lahko nadaljujemo pot proti Krki, kjer je Jurčič začel »guliti šolske klopi«. Z Muljave nas pot popelje mimo vasice Potok, lovske koče, Znojil po stezi med rebrijo do Trebnje Gorice in naprej do izvira Krke. Krška jama je vredna ogleda, v njej pa si lahko v akvariju ogledamo tudi avtohtono človeško ribico. Pot nadaljujemo skozi vas Gradiček do stare šole na Krki.

eXTReMe Tracker