Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Bilten URSZR – 27.02.13

27.02.2013

Uporabljane oznake: Bilten|GRS|vreme|plaz|sneg|nesreča


www.Meteo.si <> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

Plazovi.info: Snežni plazovi

• Plazovni bilten Karavanake

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 

Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]
► Napoved za pohodnike/gore
Vremensko okno
Kamere
slika s Kredarice


sreda, 27. februar 2013, ob 11:30, Franci Savenc, ogledov: 977

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Ob 11.50 si je na smučišču Kope, občina Slovenj Gradec, smučar pri padcu poškodoval gleženj. Reševalci NMP so poškodovanega smučarja na kraju oskrbeli in ga nato z reševalnim vozilom odpeljali v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

Predviden razvoj vremena

V sredo bo na Primorskem sprva oblačno in večinoma suho, popoldne se bo tam postopno jasnilo. Pihala bo šibka burja. Drugod po Sloveniji bo oblačno. Padavine bodo zjutraj in zgodaj dopoldne oslabele in se umikale proti jugovzhodu, kjer bodo ponehale zvečer in ponoči. Po nižinah bo večinoma deževalo.
V četrtek bo na Primorskem precej jasno, šibka burja bo ponehala. Drugod bo sprva oblačno, popoldne se bo ponekod v severovzhodni in severni Sloveniji delno zjasnilo.
V petek bo pretežno jasno, na Primorskem pa zmerno do pretežno oblačno. Ponekod po nižinah bo zjutraj in dopoldne megla ali nizka oblačnost. V noči na soboto se bo prehodno pooblačilo, ponekod v notranjosti Slovenije bodo prehodno manjše padavine.
V soboto zjutraj se bo zjasnilo in čez dan bo sončno. Na Primorskem bo zapihala zmerna burja.

Razmere v gorah

V nedeljo čez dan je še snežilo, zapadlo je od 10 do 20 cm snega. Nato je bilo do včeraj popoldne večinoma suho, do danes zjutraj pa je spet zapadlo od 5 do 10 cm snega. V višinah se je precej segrelo, danes je ledišče na nadmorski višini okoli 1300 m. Snežna odeja se je sproti sesedala, nižje pa tudi talila. Zaradi otoplitve se je sneg nekoliko stabiliziral in povezal med sabo. Prevladoval je veter vzhodnih smeri, ki je zlasti v visokogorju delal nove zamete. Na 2500 m je v Julijcih do okoli 360 cm snega, na 1500 m do 270 cm in na 1000 m do okoli 140 cm. Drugod po naših gorah je snega na 1500 m od 110 do 150 cm, na 1000 m do okoli 120 cm. Pod 1000 m se je snežna odeja precej sesedla in zgostila. Snežna odeja je večinoma še mehka, v visokogorju rahla, in se globoko predira. Na vetru izpostavljenih mestih je precej spihana. Obsežna so območja napihanega snega. Na grebenih so številne opasti. Pod 1000 m je sneg južen in mehak.
Nevarnost snežnih plazov je večinoma 3. stopnje. Na dovolj strmih pobočjih se že ob manjši obremenitvi lahko sproži plaz suhega, delno sprijetega snega, predvsem so nevarna mesta z napihanim snegom. Možni so posamezni spontani plazovi z dovolj strmih pobočij. Tudi na strmih, travnatih pobočjih v gričevju se lahko sproži kakšen talni plaz mokrega snega. Danes bodo padavine ponehale in pred nami je daljše obdobje suhega vremena. Danes in jutri bo v gorah večinoma oblačno in megleno, jutri bo na območju zahodnih Julijcev popoldne posijalo sonce. V noči na petek se bo zjasnilo. Še nekoliko se bo segrelo, v noči na petek bo ledišče na nadmorski višini okoli 1700 m. Pod to višino se bo sneg ojužil in se hitreje sesedal ter preobražal, hkrati se bo predvsem na območjih z napihanim snegom snežna odeja nekoliko labilizirala. Tudi sneg po gričevju bo južen in se bo ponekod lahko premočil do tal. A predvidoma se nevarnost snežnih plazov ne bo povečala nad 3. stopnjo.

eXTReMe Tracker