Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 28.02.13

ŠZL - Žiga Černe: Vabljeni na pohode, preizkus hoje, turno smuko ...

Dvajseti pohod po Jurčičevi poti
Se sprašujete kam bi se odpravili na prvo marčevsko soboto? Priložnost za lahek, razgleden in poučen, tokrat snežni pohod, vam ponujajo v deželi Desetega brata. Petnajst kilometrov dolga pot se vije od Višnje Gore do Muljave oziroma do vasi Krka. Start bo v jutranjih urah v starem mestnem jedru v Višnji Gori, kjer bodo s programom obeležili 120-letnico obstoja Planinske zveze Slovenije. Na poti se bodo vrstila prizorišča iz Jurčičevih literarnih stvaritev, predstavila pa se vam bo čudovita naravna in bogata kulturna dediščina dolenjske pokrajine. Zaključek bo na Jurčičevi domačiji na Muljavi ob 11.30, kjer bo poleg zabave poskrbljeno tudi za domačo ponudbo izdelkov. Za povratek pa bo organiziran brezplačen avtobusni prevoz. Informacije: 01 781 21 00, ivancna.gremo.net.

Pohod ob dnevu žena
Bliža se osmi marec in drugega marca bo že priložnost, da se moški posvetite svojim boljšim polovicam s povabilom na pohod v dolino reke Dragonje. Pohod pripravljajo piranski ribiči, ki se na ta način želijo oddolžiti svojim ženam, ker jih puščajo same doma, ko se odpravijo na morje. Če se boste zgledovali po njih, pridite do 9. ure pred Čakolo caffe v Piranu, čaka pa vas devetnajst kilometrov dolg enosmerni pohod, kar pomeni okoli štiri ure hoje. Cilj bo z malico na kmečkem turizmu Deluka. Informacije: 031 897 381, www.rdoradela.com.

Nordijska hoja v Arboretumu
Marca se z daljšim dnem in tudi močnejšimi sončnimi žarki začenja tudi večina letnih rekreativnih dejavnosti na prostem, tudi nordijska hoja. Vsako soboto, od marca do julija, se boste korakov lahko učili na delavnicah in sprehodih po parku cvetja v Volčjem Potoku. Možna bo tudi izposoja palic. Zbirno mesto bo za prvič ob 15. uri pri vhodu v park. Informacije: 041 200 640, www.arboretum.si.

Turnosmučarski vikend na Komni
Če se kje lahko pohvalijo s številnimi odličnimi možnostmi za spuste po neomadeževanih belih planjavah in za privlačne razglede, je to v Bohinju. Ta vikend si lahko privoščite presmučati Komno. Za to bo zadostovalo že osnovno smučarsko znanje, nekaj kondicije in seveda primerna oprema. Odhod s smučmi na nogah na 1520 metrov visoko planoto, bo ob 8. uri s parkirišča pri Savici. Že popoldne boste opravili krajšo turo v okolici, s poudarkom na treningu uporabe lavinske opreme, druga, nekaj daljša tura, pa bo sledila v nedeljo zjutraj. Prijavnina je 65 evrov, prijavite pa se do 1. marca. Informacije: 031 241 843, www.pd-ljmatica.si.

Pohod po Vojkovih poteh
Janko Premrl Vojko, ki je bil doma v današnjem Podnanosu, predstavlja simbol primorskega boja proti fašizmu, danes pa nanj (med drugim) spominjata tudi obeležje in ime planinske koče na Nanosu, do katere se v nedeljo lahko odpravite s podnanoškimi planinci. Začetek pohoda bo ob 8. uri izpred šole v Podnanosu, za samostojno hojo pa lahko tudi kasneje. Oznake na poti vas bodo usmerjale po strmi stezi v pobočje Nanosa, do kapelice, kjer boste že »na Konju« in še malo naprej do cilja. Razgledne hoje bo za okoli tri ure, startnine pa ne bo. Informacije: 031 344 182, www.pd-podnanos.si.

Zimski pohod do Arihove peči
Planinsko in zgodovinsko razpoloženi, se lahko to nedeljo odpravite tudi na pohod po severni strani Karavank. Koroški Slovenci ga pripravljajo v spomin na padle borce pod Arihovo pečjo in na nasilno pregnane v koncentracijska taborišča. Zbor bo pri Polancu na Čemernici (Hodnina) nad Šentjakobom v Rožu, odhod mimo partizanskega bunkerja do planinske koče SPD Celovec na Bleščeči (1084 metrov) in nazaj, bo med 9. in 12. uro, nezahtevna pot pa bo dolga za štiri ure hoje. Prijavnina bo po štiri in šest evrov. Informacije: 0043 699 135 55 520, www.ssz.at.

Živimo zdravo: iskanje zaklada po Atilovi poti
Po desetletju in pol bomo kot kaže, letos spet dobili enotno nacionalno akcijo, ki naj bi združila organizatorje in k več gibanja za njihovo zdravje spodbujala predvsem mestno prebivalstvo. A o tem več enkrat prihodnjič. Že lep čas pa imamo podobno akcijo, ki preko zdravstvenih domov k rekreaciji spodbuja podeželsko prebivalstvo. Sestavljen je iz brezplačnih učnih delavnic o zdravju, ki jih vodijo sami strokovnjaki, od zdravnikov specialistov, fizioterapevtov, do profesorjev športne vzgoje. Sestavni del so tudi pohodi in prvega letošnjega bodo pripravili to nedeljo na Kapeli, nanj pa so vabljeni tudi prebivalci mest. Zbor bo do 13. ure pri gasilskem domu v Orehovcih za daljšo pot in do 14. ure pri turistični točki »pri preši« na Kapelskem Vrhu za krajšo. Informacije: 031 223 937, www.ztsradenci.si.

Preizkus hoje na 2 km
Najlažje je nagovarjati že prepričane, veliko težje pa je k bolj zdravemu načinu življenja z gibanjem in rekreacijo, spodbujati in pridobiti še nedejavne. No, nekje je treba začeti in začenjamo s povabilom na enostaven, natančen, varen in ponovljiv test, na katerem s pomočjo tako hitre hoje kot jo zmorete, da pri tem ne ogrožate svojega zdravja, izmerijo vašo telesno zmogljivost in vam na podlagi vaših rezultatov svetujejo ustrezno telesno dejavnost ter zdravju prijazno športno vadbo. Takih preizkusov bo pri nas letos vsaj stopetdeset (vse lahko najdete na www.rekreacija.si), vsaj eden pa bo v vašem kraju ali blizu njega. Udeležba je brezplačna, prvi tak preizkus pa bo v sredo, 6. marca potekal na brežiškem stadionu. Informacije: 07 499 14 54, www.cindi-slovenija.net.

Dan snežnega leoparda
Snežni leopard je velik, močan, hiter in lep. Lastnosti torej, ki jih niso mogli pregledati organizatorji prihodnjih Zimskih olimpijskih iger v Sočiju in ga postavili za eno izmed treh maskot iger. A snežni leopard izumira. Ne le na Kavkazu, tudi v drugih gorovjih osrednje Azije jih je vedno manj. Fundacija »Snow leopard trust« skrbi za reševanje tistega, kar se še rešiti da in tudi pri nas, skupaj z našim znanim alpinistom in ekstremnim smučarjem Davom Karničarjem, 9. marca vabi na turno-smučarski družabni dogodek z zbiranjem višinskih metrov. Start bo od 9. ure dalje pri Gorniškem centru Davo Karničar na Jezerskem, do 16. ure pa boste skušali zbrati čim večje število višinskih metrov, v zameno za vsakega pa bo podjetje Dynafit v sklad plačalo prispevek v višini 0,01 centa. Na voljo bodo trije različno težki turni smuki, ob tem pa še testiranje turnosmučarske opreme. Informacije: 040 224 000, www.dynafit.com.
 

Športni koledar: planinstvo

G-L, arhiv: Razgibajmo se

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije