Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Avtor freske Sveti Florijan

MOJA GORSKA POT SKOZI ČAS - seznam gora, planinskih koč, bivakov ... s prvimi pristopi, razvrščenimi po nazivu, nadmorski višini, dnevu obiska in času pristopa
========== Arhiv: Bohinj ==========

Video: Slikar Valentin Hodnik

četrtek, 28. februar 2013, ob 05:29, Janez Pikon, ogledov: 2738

Po ljudskem izročilu naj bi delo slikarjeve mojstrovine na pročelju Gasilskega doma, opazovali domačini, ki so si radovedno ogledovali prenovljeni gasilski dom z novo, še nedokončano podobo Svetega Florijana (na fotografiji: Valentin Hodnik (Htorov Bavant)Iz časa/Bohinj (1935): Zaščitnika gasilcev na pročelju prenovljenega Gasilskega doma na Bohinjski Bistrici je znani bohinjski slikar iz prve polovice dvajsetega stoletja in domačin iz vasi Stara Fužina ob Bohinjskem jezeru, Valentin Hodnik (Htorov Bavant).

Po ljudskem izročilu naj bi delo slikarjeve mojstrovine na pročelju Gasilskega doma, opazovali domačini, ki so si radovedno ogledovali prenovljeni gasilski dom z novo, še nedokončano podobo Svetega Florijana. Slikar, tako na podestu z zadnjimi potezami končuje fresko, mimo pride domačin, ga v šali ogovori z besedami »pazi se, da ne boš z lojtre dol padu«, Valentin se na podestu za trenutek počasi obrne, pozorno ogleda prišleca, s pogledom v fresko bolj po tiho, toda dovolj glasno pripomni »pazi se raje, da ne boš ti gor padu«! Verjetno ni takoj razumel slikarjevih besed, toda starejši domačini vedo povedati o neverjetni podobnosti obraza domačina z obrazom freske.

Likovni strokovnjak Cene Avguštin je o njem še zapisal: Valentin Hodnik je bil slikar bohinjskih gora (na fotografiji: Valentin Hodnik (Htorov Bavant)Avtor freske Svetega Florijana, zaščitnika gasilcev na pročelju prenovljenega Gasilskega doma v zgornji vasi na Bohinjski Bistrici, je znani bohinjski slikar iz prve polovice dvajsetega stoletja in domačin iz Stare Fužine, slikar Valentin Hodnik (Htorov Bavant)Šaljiva razglednica avtorja Valentina Hodnika o prvem ženskem skoku preko Hanssenove skakalnice: Anica Stare, Spotčeva Anica iz Žlana, rojena 10. oktobra 1915 je že kot 16-letno dekle (zaporedno v letih 1932, 1933 in 1934) v krilu in s sposojenimi čevlji, ter smučmi, se pognala čez 50-metrsko skakalnico, ker so jo fantje dražili, češ da si ne upa. Neslo jo je 25 metrov daleč in doskočila brez padca - Smuška diva (al me češ - če te čem)Šaljiva razglednica avtorja Valentina Hodnika o smučarskih motivih v BohinjuŠaljiva razglednica avtorja Valentina Hodnika o drsanju na Bohinjskem jezeru: Futurizem poklicnihValentina Hodnika (18. februar 1896 - 6. december 1935) opisujejo kot slikarja neizpolnjenih sanj. »S trpko mladostjo oblagodarjen, z nedokončanim šolanjem na slikarski akademiji pa še bolezensko prizadet (v zadnjih letih mu je ohromela desnica). Dobre rojenice niso stale ob njegovi zibelki. Sreče mu niso prerokovale, pač pa obilje pelina na vsej življenjski poti. Še s smrtjo se je moral srečati v samoti in obupu, še ne 40 let star.« (na fotografiji: Valentin Hodnik (Htorov Bavant)

Valentina Hodnika (18. februar 1896 - 6. december 1935) opisujejo kot slikarja neizpolnjenih sanj. »S trpko mladostjo oblagodarjen, z nedokončanim šolanjem na slikarski akademiji pa še bolezensko prizadet (v zadnjih letih mu je ohromela desnica). Dobre rojenice niso stale ob njegovi zibelki. Sreče mu niso prerokovale, pač pa obilje pelina na vsej življenjski poti. Še s smrtjo se je moral srečati v samoti in obupu, še ne 40 let star«.

Šaljiva razglednica avtorja Valentina Hodnika o smučarskih motivih v Bohinju: Sladko bremeŠaljiva razglednica avtorja Valentina Hodnika o smučarskih motivih v Bohinju: Pa tudi tisto je res, da je Boltarjov Feliks iz Ribčevega Laza nesel v krošnji na Komno neko Zagrebčanko, težko skoraj 80 kilogramov… Nad Triglavom se že vedri! Zato se tudi na krošnji marsikaj potrpiŠaljiva razglednica avtorja Valentina Hodnika o smučarskih motivih v Bohinju: Zajčje strašilo

Likovni strokovnjak Cene Avguštin je o njem še zapisal: »Valentin Hodnik je bil slikar bohinjskih gora. Motivi Triglava s sosednjimi vrhovi so narejeni v Hodnikovem značilnem realistično obarvanem slogu, bogatem poetičnega razpoloženja, ki ga je slikar gojil in izpovedoval vse življenje«.

Šaljiva razglednica avtorja Valentina Hodnika o smučarskih motivih v Bohinju: Adam in Eva po padcuValentina Hodnika (18. februar 1896 - 6. december 1935) opisujejo kot slikarja neizpolnjenih sanjŠaljiva razglednica avtorja Valentina Hodnika o smučarskih motivih v Bohinju: Na šaljivi razglednici Propala gorenjska konjereja je prikazan Jevolčev Janez, ki je z voli vozil les s planine Suha, pa mu je vol padel, ojnica pa se mu je zapičila v trebuh

Na ogled postavljamo Bohinjske šaljive razglednice, ki jih je že v tridesetih letih prejšnjega stoletja najprej izdalo Prometno društvo za Bohinj. Na njih je Hodnik upodobil resnične dogodke iz bohinjskih krajev.

Torej, avtor je fresko Svetega Florijana ustvaril poleti, leta 1935, pol leta pred smrtjo in tako prispeval delček k bogati zgodovini našega kraja, kot šaljiva razglednica avtorja Valentina Hodnika o smučarskih motivih v Bohinju: razglednica zgoraj; propala Gorenjska konjereja - je prikazan motiv, ko je Jevodovčov Janez z voli vozil les s planine Suha, pa mu je vol padel, ojnica pa se mu je nesrečno zapičila v trebuh.

Šaljiva razglednica avtorja Valentina Hodnika o smučarskih motivih v Bohinju: (druga vrsta, druga razglednica). Pa tudi tisto je res, da je Boltarjov Feliks iz Ribčevega Laza nesel v krošnji na Komno neko Zagrebčanko, težko skoraj 80 kilogramov… Nad Triglavom se že vedri! Zato se tudi na krošnji marsikaj potrpi.

Šaljiva razglednica avtorja Valentina Hodnika o prvem ženskem skoku preko Hanssenove skakalnice: (prva vrsta, prva razglednica) Anica Stare, Spotčeva Anica iz Žlana, rojena 10. oktobra 1915 je že kot 16-letno dekle (zaporedno v letih 1932, 1933 in 1934) v krilu in s sposojenimi čevlji, ter smučmi, se pognala čez 50-metrsko skakalnico, ker so jo fantje dražili, češ da si ne upa. Neslo jo je 25 metrov daleč in doskočila brez padca. Smuška diva - (al me češ - če te čem) - 

Vir: Bohinj v letu 1935, Cene Avguštin - slikar Valentin Hodnik (Htorov Bavant)


Janez Pikon

Oznake: FOT
eXTReMe Tracker