Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 24.02.13

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

V soboto zjutraj bodo padavine povsod ponehale. Dopoldne se bo predvsem na Primorskem ter v severni in severovzhodni Sloveniji delno razjasnilo. Popoldne se bo od juga postopno spet pooblačilo. Na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja. Zvečer in ponoči bo močnejše sneženje ponovno zajelo večji del Slovenije, ob morju in na Goriškem pa bo deževalo. Burja na Primorskem se bo prehodno okrepila.
V nedeljo bo oblačno. Predvsem v zahodni in osrednji Sloveniji se bodo še pojavljale padavine. Po nižinah Primorske bo deževalo, tudi v vzhodni Sloveniji bo sneg ponekod prehajal v dež. Burja bo ponehala.
V ponedeljek in torek bo delno jasno, več oblačnosti bo občasno v vzhodni in jugovzhodni Sloveniji. V torek bo spet zapihala šibka burja.

OPOZORILO: Po podatkih Urada za meteorologijo Agencije RS za okolje bo v soboto zvečer in v noči na nedeljo Slovenijo zajelo novo močnejše sneženje. Do nedelje zjutraj bo v pasu od severne Primorske prek Notranjske do Kočevske padlo od 20 do okoli 40 centimetrov snega. Drugod bo padlo od 15 do 25 cm snega. V prvem delu noči na nedeljo se bo burja na Primorskem okrepila in bo na izpostavljenih mestih v sunkih presegala hitrost 100 km/h. Veter bo v višjih delih Primorske gradil snežne zamete. Po polnoči bo burja hitro slabela.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje se nadaljuje oblačno vreme z občasnim sneženjem. V gorah je od petka zjutraj zapadlo od 40 do skoraj 80 cm snega. Večinoma je bil suh in ga je veter prenašal v zamete. Tudi v sredogorju in v hribih Notranjske in severne Primorske so nastajali številni zameti in tudi opasti. Snežilo je na mehko in rahlo podlago, le na vetru izpostavljenih legah na spihano in večinoma trdo podlago. S strmih pobočij so se med sneženjem prožili plazovi suhega, nesprijetega snega Snega je kar veliko. Na 2500 metrih je v Julijcih do okoli 350 cm snega, na 1500 metrih 270 cm in na 1000 metrih do okoli 160 cm. Drugod po naših gorah je snega na 1500 metrih od 120 do 160 cm, na 1000 metrih do okoli 120 cm. Snežna odeja je večinoma mehka in rahla in se globoko predira. Le na vetru izpostavljenih mestih je spihana in trda. Obsežna so območja napihanega snega. Na grebenih so številne opasti. Nevarnost snežnih plazov se je povečala na 4. stopnjo po evropski petstopenjski lestvici zlasti nad gozdno mejo v Julijcih ter zahodnih Karavankah. Drugod je 3. stopnje, tudi v sredogorju in na strmih, golih pobočjih v hribih zahodne Slovenije. Na dovolj strmih pobočjih se že ob manjši obremenitvi lahko sproži plaz suhega snega, predvsem so nevarna mesta z napihanim snegom. Pričakujemo tudi številne manjše in srednje velike spontane plazove na dovolj strmih pobočjih. Danes bo sneženje oslabelo. Do večera lahko zapade še od 5 do okoli 10 cm snega. Razen v visokogorju veter ne bo močan, v visokogorju pa bo pihal zmeren južni veter, ki bo na severnih straneh grebenov delal nove zamete in opasti. Jutri bo sončno, ledišče se bo dvignilo do nadmorske višine okoli 1200 m. Sneg se bo sesedal, zlasti na prisojnih pobočjih tudi ojužil in se povezoval med seboj. Prav zaradi nekoliko višjih temperatur in sončnega vremena pričakujemo nekoliko pogostejše plazenje zlasti na strmejših prisojnih pobočjih proti poldnevu in popoldne. V torek se bo malo ohladilo in več bo oblačnosti, zato dnevno segrevanje ne bo več toliko vplivalo na labilizacijo snežne odeje. Ledišče se bo spustilo pod 1000 metrov, zato bo snežna odeja malo manj labilna. Rahlo sneženje v torek čez dan in v noči na sredo ne bo vplivalo na lavinske razmere.

Uporabljane oznake: Bilten|GRS|vreme|plaz|sneg|nesreča


www.Meteo.si <> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

Plazovi.info: Snežni plazovi

• Plazovni bilten Karavanake

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 

Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]
► Napoved za pohodnike/gore
Vremensko okno
Kamere
slika s Kredarice


Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27537

Informacije

Informacije