Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 22.02.13

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

V petek bo na Primorskem pretežno oblačno, pihala bo zmerna burja. Drugod bo oblačno, sneženje bo zjutraj oslabelo in čez dan bo ponekod občasno še rahlo snežilo. Zvečer in ponoči se bo sneženje od juga znova okrepilo, najbolj v vzhodni Sloveniji. Večinoma suho bo ostalo v severozahodnih krajih in v delu Primorske.
Do sobote zjutraj bo sneženje ponehalo in čez dan bo marsikje prehodno posijalo sonce. Popoldne se bo od juga postopno spet pooblačilo. Pihala bo šibka do zmerna burja. Zvečer in v noči na nedeljo bo močnejše sneženje ponovno zajelo večji del Slovenije, le ob morju bo lahko tudi deževalo.
V nedeljo bodo padavine oslabele, burja na Primorskem bo postopno ponehala.
V ponedeljek zjutraj se bo delno zjasnilo, čez dan bo večinoma sončno.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je bilo v sredo in četrtek pretežno oblačno z občasnim rahlim sneženjem. Močneje je snežilo v noči na petek. Zapadlo je od 10 do dobrih 20 cm suhega snega. Predvsem na prisojnih pobočjih in na vetru izpostavljenih legah je snežilo na skorjasto in trdo podlago, zato se tam sneg ni dobro sprijel s podlago. Severovzhodni veter je delal zamete predvsem na izpostavljenih legah. Mrzlo je bilo, zato se sneg skoraj ni sesedal in preobražal. Snežna odeja sega do dolin. Na 2500 metrih je v Julijcih do okoli 330 cm snega, na 1500 metrih 240 cm, tudi v predgorju na 1000 metrih do okoli 130 cm. Drugod po naših gorah je snega na 1500 metrih od 90 do 120 cm, na 1000 metrih do okoli 80 cm. Snežna odeja je večinoma mehka in rahla, pod novim snegom je skorja, ki ponekod nosi človeško težo Na vetru izpostavljenih legah je snežna odeja spihana. Obsežna so območja napihanega snega. Na grebenih so opasti.

Nevarnost snežnih plazov se je povečala na 3. stopnjo zlasti nad gozdno mejo ter na strmih pobočjih sredogorja in hribovja osrednje in južne Slovenije. Drugod je nevarnost večinoma 2. stopnje. Na dovolj strmih pobočjih se ob manjši obremenitvi lahko sproži plaz suhega snega, predvsem so nevarna mesta z napihanim snegom. Pričakujemo tudi manjše in srednje velike spontane plazove na dovolj strmih pobočjih. V petek bo čez dan večinoma suho, v noči na soboto pa bo spet snežilo in zapadlo od 5 do okoli 10 cm suhega snega. Po suhem vremenu v soboto se bo sneženje spet okrepilo v soboto zvečer in v noči na nedeljo. Do nedelje zjutraj bo zapadlo od 20 do 40 cm snega. Močnega vetra ne bo, zameti bodo zato nastajali le na vetru izpostavljenih legah.
Nevarnost snežnih plazov se bo še nekoliko povečala, a bo predvidoma ostala 3. stopnje.

Uporabljane oznake: Bilten|GRS|vreme|plaz|sneg|nesreča


www.Meteo.si <> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

Plazovi.info: Snežni plazovi

• Plazovni bilten Karavanake

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 

Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]
► Napoved za pohodnike/gore
Vremensko okno
Kamere
slika s Kredarice


Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27536

Informacije

Informacije