Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 20.02.13

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

V sredo bo pretežno oblačno, po nekaterih nižinah bo zjutraj lahko megla. Čez dan bo ponekod občasno rahlo snežilo, na Primorskem pa rahlo deževalo. Zvečer bo na Primorskem začela pihati šibka do zmerna burja.
V četrtek bo oblačno z občasnimi padavinami. V notranjosti Slovenije bo rahlo snežilo, rahlo pa bo lahko snežilo tudi na Primorskem. Pihala bo zmerna burja.
V petek bo oblačno. Občasno bo rahlo snežilo, le na Primorskem bo povečini suho.
V soboto bodo padavine oslabele in prehodno lahko tudi ponehale. Še bo pihala zmerna burja. Hladno bo za ta čas.

Razmere v gorah

 V gorah tudi mrzlo vreme. Temperatura je bila pod ničlo. V torek se je prehodno zjasnilo, sonce je na prisojnih pobočjih ojužilo snežno odejo, ki je ponoči pomrznila. Sneg se je počasi preobražal in se še malo sesedel. Snežna odeja sega do dolin. Na 2500 metrov je v Julijcih do okoli 290 cm snega, na 1500 metrov 220 cm, tudi v predgorju na 1000 metrov do okoli 100 cm. Drugod po naših gorah je snega na 1500 metrov od 80 do 110 cm, na 1000 metrov do okoli 70 cm. Snežna odeja je večinoma prekrita s skorjo, ki marsikje ne nosi človeške teže. Sneg je mehak le v zatišnih, senčnih legah. Snežne razmere so zelo različne in se spreminjajo na razmeroma majhnih razdaljah. Na vetru izpostavljenih legah je snežna odeja močno spihana in ponekod poledenela, obsežna so območja napihanega snega. Na grebenih so opasti.

Nevarnost snežnih plazov se je nekoliko zmanjšala in je večinoma 2. stopnje, pod okoli 1000 metrov pa 1. stopnje. Na dovolj strmih pobočjih se ob večji obremenitvi lahko sproži plaz suhega, sprijetega snega, predvsem so nevarna mesta z napihanim snegom. Spontanega plazenja ne pričakujemo. V sredo in četrtek ter v noči na petek bo prevladovalo oblačno vreme. Občasno bo rahlo snežilo, do petka zjutraj ga bo zapadlo od 10 do 25 cm. Sneg bo suh. Le v osojah in v zatišnih severnih legah se bo dobro sprijel s podlago, drugod pa slabše, ker bo snežilo na skorjo. Predvsem v sredogorju bo pihal zmeren severovzhodni do vzhodni veter, ki bo prenašal sneg v zamete. Nove klože bodo potencialno nestabilne, zato se bo nekoliko povečala nevarnost snežnih plazov predvsem v noči na petek.

20.02.2013
Uporabljane oznake: Bilten|GRS|vreme|plaz|sneg|nesreča


www.Meteo.si <> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

Plazovi.info: Snežni plazovi

• Plazovni bilten Karavanake

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 

Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]
► Napoved za pohodnike/gore
Vremensko okno
Kamere
slika s Kredarice


Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27663

Informacije

Informacije