Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 18.02.13

Tri akcije GRS - Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Ob 10.18 se je poškodoval planinec pri zdrsu na strmi poti na Nanos v občini Postojna. Aktivirani so bili gorski reševalci GRS Ljubljana, enota Postojna in helikopter Slovenske vojske za reševanje v gorah. Ponesrečenca so oskrbeli in prepeljali na zdravljenje v ljubljanski UKC.

Ob 15.41 se je poškodoval skakalec na tekmovanju v smučarskih skokih v naselju Idrijske Krnice v občini Idrija. Prvo pomoč so mu nudili gorski reševalci GRS Tolmin skupina Idrija, oskrbeli pa so ga NMP ZD Idrija. Posredoval je helikopter HNMP Slovenske policije z dežurno ekipo ter poškodovanca prepeljal na zdravljenje v UKC Ljubljana.

Ob 17.31 se je pri padcu v navezi poškodoval plezalec pri plezanju v steni na območju Maselnika v pogorju Krna v občini Kobarid. Aktivirani so bili gorski reševalci GRS Tolmin in v jutranjih urah uspeli huje poškodovanega plezalca na klasičen način spustiti v dolino do terenskega vozila, od tam pa na zdravljenje v SB Šempeter. Po prvih podatkih je soplezalec utrpel ozebline.

Predviden razvoj vremena

V ponedeljek bo večinoma oblačno, predvsem na jugovzhodu Slovenije bo občasno naletaval sneg. Le na Primorskem bo dokaj jasno, pihala bo šibka burja. Ponoči se bo postopno zjasnilo, po nižinah bo nastala megla ali nizka oblačnost. Burja bo ponehala.
V torek bo deloma jasno, popoldne pa bo oblačnost od severa spet naraščala.
V sredo in četrtek bo prevladovalo oblačno vreme. Po nižinah Primorske bo občasno rahlo deževalo, drugod pa rahlo snežilo. V sredo zvečer bo na Primorskem začela pihati burja.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je splošna nevarnost plazov znatna, tj. 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Od četrtka dalje je bilo v gorah suho in hladno vreme. Nekaj je bilo tudi sonca, ki je vplivalo na preobražanje snežne odeje na prisojnih pobočjih. Snežna odeja se je sesedala in preobražala, krepila se je površinska skorja. Sneg je ostal suh in rahel le v senčnih legah, kjer pa je ponekod skorjo naredil veter. Snežna odeja sega do dolin. Na 2500 metrih je v Julijcih do okoli 390 cm snega, na 1500 metrih 220 cm, tudi v predgorju na 1000 metrih do 120 cm. Drugod po naših gorah je snega na 1500 metrih od 80 do 120 cm, na 1000 metrih do okoli 70 cm. Snežna odeja je večinoma prekrita s skorjo, ki ne nosi človeške teže. Rahla je le v zatišnih, senčnih legah. Snežne razmere zelo različne in se spreminjajo na razmeroma majhnih razdaljah. Na vetru izpostavljenih legah je snežna odeja močno spihana in ponekod poledenela, obsežna so območja napihanega snega. Na grebenih so opasti. Nevarnost snežnih plazov se je nekoliko zmanjšala. Nad gozdno mejo je večinoma 3. stopnje, pod njo pa 2. stopnje, pod okoli 1000 metri pa 1. stopnje. Na dovolj strmih pobočjih se lahko sproži plaz suhega snega že pri manjši obremenitvi. Ponekod je še možno spontano proženje manjših plazov. Nevarna so tudi mesta znapihanim snegom. V ponedeljek ne bo omembe vrednih padavin, prevladovalo pa bo oblačno in megleno vreme s temperaturo pod ničlo. V torek bo suho in deloma sončno. Snežna odeja se bo še naprej počasi preobražala, lavinske razmere se do srede zjutraj ne bodo dosti spremenile

18.02.2013
Uporabljane oznake: Bilten|GRS|vreme|plaz|sneg|nesreča


www.Meteo.si <> www.arso.gov.si

Podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

Plazovi.info: Snežni plazovi

• Plazovni bilten Karavanake

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 

Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]
► Napoved za pohodnike/gore
Vremensko okno
Kamere
slika s Kredarice


Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije