Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nesreča alpinistov v gorovju Mont Blanca

Delo (1979) - Marjan Skumavec: Tatjani Jakofčič in Janezu Ileršiču je med sestopom z Aiguille Verta spodrsnilo - Padla sta v eno od ledeniških razpok - Iskanje zaman

LJUBLJANA, 6. avgusta - Pretekli torek je družina Jakofčič iz Rutarjeve 3 v Ljubljani dobila žalostno obvestilo - pogrešana je njihova hčerka, 23-letna Tatjana, študentka ekonomske fakultete in visoke šole za telesno kulturo, ter njen prijatelj, 25-letni Janez Ileršič z Rakeka, elektroinženir, študent 3. stopnje. Oba izkušena alpinista sta izginila v gorovju Mont Blanca, točneje v masivu Aiguille Verte. Pred tem sta bila s skupino prijateljev v alpinističnem, v glavnem študentskem taboru blizu Chamonixa.

Oba alpinista sta se s skupino desetih, petnajstih fantov in deklet odpravila v Chamonix v sredo, 11. julija. Iz kampa so hodili smučat in na razne plezalne ture. V soboto, 28. julija sta se odpravila v »plezarijo« na vrh Aiguille Verte, 4121 metrov visoko.

Bivakirala sta ob vznožju gore, nato pa se zjutraj odpravila na pot, okoli 12.30 pa sta bila na vrhu, kjer je bil tudi neki francoski vodič s svojim varovancem. Po krajšem pogovoru so se spustili nazaj v dolino. Navzdol sta se alpinista spustila skozi Couloir Whymper, znanem po nevarnih strminah. Prišla sta do približno druge tretjine poti, nedaleč nad skalnim previsom, ko jima je spodrsnilo.

Vodič in njegov spremljevalec sta nesrečo videla. Ko je mladima slovenskima alpinistoma v strmini zdrsnilo, se zaradi naraščajoče hitrosti nista mogla več ustaviti in zletela sta v 80 do 100 metrov globok skalni prepad na ledenik pod njim, razpokani Glacier de Tolefre. Vodič, ki jima je sledil v razdalji nekaj sto metrov, je zaman kričal nad ledenimi gmotami. Vrnil se je v kočo in šele v ponedeljek obvestil o nesreči gorsko reševalno službo. Prej je ni mogel zaradi nevihte in slabih radijskih zvez. Že uro pred njim pa so tovariši iz tabora obeh alpinistov obvestili isto službo. V torek so reševalci prečesali ledenik, vendar so akcijo prekinili zaradi slabega vremena, ki se je v sredo še poslabšalo. Podobno je bilo v četrtek, resnično so lahko začeli z delom šele v petek. Ugotovili so, da je prva velika razpoka zasuta zaradi plazu, prav tako pa je bila delno zasuta druga.

Očetu Slavku Jakofčiču, ki je prihitel na kraj nesreče, so povedali, da je le malo upanja, da bi mlada alpinista preživela. Na ledeniku so našli le kapo, ki naj bi bila last Tatjanine prijateljice Andreje, ki pa je že dva dni pred dogodkom odšla.
Reševalci, strokovnjaki, so bili mnenja, da pravzaprav ni upanja, da bi alpinista preživela.

MARJAN SKUMAVC
 

...08.1979

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27537

Informacije

Informacije