Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinista izginila na ledeniku

Dnevnik: Med sestopom jima je spodrsnilo in sta omahnila 80 do 100 metrov globoko - Gorski reševalci ju še iščejo

LJUBLJANA, 8. - V nedeljo, 29. julija, sta se v masivu Aiguille Verte v gorovju Mont Blanca ponesrečila Tatjana Jakofčič, 23, študentka ekonomske fakultete in visoke šole za telesno kulturo iz Ljubljane, in Janez Ileršič, 25, elektroinženir, študent 3. stopnje z Rakeka.

Na sliki je vrh Aguille Verte (4122), označena pa je tudi pot po kateri, sta mlada alpinista sestopala. Puščica kaže domnevno mesto, kjer sta izginila v ledeniku.

S skupino prijateljev sta se v sredo, 11. julija, odpravila v Chamonix. Tam so vsi skupaj bivali v študentskem alpinističnem taboru in hodili na smučanje ter izmenično na krajše gorske ture. Dan pred nesrečo sta se oba pogrešana, že več let alpinista, odpravila na vrh Aiguille Verte. Ob vznožju sta bivakirala, naslednji dan pa sta začela vzpon proti vrhu. Čeprav vodita do vrha dve smeri, sta si izbrala težjo Couloir Cordier. Ob 12.30 sta bila na vrhu in tam srečala nekega francoskega gorskega vodnika in njegovega varovanca. Spustila sta se po Couloir Whymper, vodnik in njegov varovanec pa sta jima sledila. Razdalja med njimi je bila 100 do 200 metrov. Ko sta že prehodila dve tretjini poti do ledenika Glacier de Tolefre jima je na strmini 55 stopinj spodrsnilo in po nekaj metrih sta dobila takšno hitrost, da se nista mogla ustaviti. Padla sta 80 do 100 metrov globoko na ledenik in izginila.
Francoski vodnik, ki je imel težave s svojim varovancem, je prišel v dolino šele zvečer in zaradi slabega vremena ni mogel obvestiti gorskih reševalcev, tako da je to storil šele v ponedeljek. Reševalci so imeli težave, ker je padal sneg in dež in so s pravim iskanjem začeli šele v petek. Zelo verjetno je, da sta alpinista padla v razpoko na ledeniku in ju je zasul sneg. Verjetnost, da sta ostala živa, je zelo majhna.

...08.1979

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27531

Informacije

Informacije