Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Snežne razmere - 14.02.13

ARSOSnežilo jeARSO: Splošna nevarnost plazov je znatna, tj. 3. stopnje

Od torka je bilo oblačno vreme. V sredo in v noči na četrtek je snežilo. Zapadlo je od 5 do okoli 20 cm snega, najmanj v zahodnem in južnem delu Julijskih Alp. Sneg je bil suh in rahel in ga je severovzhodni veter na izpostavljenih legah spihal v zamete. Snežilo je na večinoma rahlo podlago, zato se je novi sneg večinoma dobro sprijel s podlago. Snežna odeja se je zaradi nizke temperature le malo sesedla, preobražala se je počasi.
Snežna odeja sega do dolin. Na 2500 m je v Julijcih do okoli 300 cm snega, na 1500 m 240 cm, tudi v predgorju na 1000 m do 140 cm. Drugod po naših gorah je snega na 1500 m od 90 do 140 cm, na 1000 m do okoli 70 cm.
Snežna odeja je večinoma rahla in nesprijeta. Snežne razmere zelo različne in se spreminjajo na razmeroma majhnih razdaljah. Nov sneg prekriva obsežna območja starega napihanega snega in mestma trdo, spihano podlago, na grebenih so ostale stare opasti.
Nevarnost snežnih plazov se zaradi včerajšnjega sneženja ni povečala. Ker se je sneg, ki je zapadel na začetku tedna, nekoliko sesedel in sprijel, se je nevarnost snežnih plazov nekoliko zmanjšala in je sedaj povsod nad gozdno mejo 3. stopnje.
Ta stopnja velja tudi za sredogorje in strma, gola pobočja v krajih z debelo snežno odejo. Na dovolj strmih pobočjih se lahko sproži plaz suhega snega že pri manjši obremenitvi. Ponekod je še možno spontano proženje manjših plazov. nevarna so tudi mesta z napihanim snegom.
Pred nami je obdobje suhega vremena. Temperatura bo v hribih in gorah ves čas pod ničlo. Snežna odeja se bo počasi sesedala in preobražala, nekoliko hitreje na prisojnih pobočjih.
Na vetru izpostavljenih legah bo severovzhodni in vzhodni veter še prenašal sneg v zamete. Snežna odeja se bo le počasi stabilizirala, zato bo nevarnost snežnih plazov še nekaj dni ostala večinoma nespremenjena. Vse bolj potencialno nevarne bodo klože. Po gričevju se bo čez dan sneg ojužil in ponoči pomrznil, zato se bo hitreje stabiliziral.
Novo poročilo bo izdano v ponedeljek, 18.2.2013

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije