Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 08.02.13

Nesreče na smučiščih - Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Ob 13.54 se je na smučišču Jelka v občini Gorje poškodovala smučarka. Oskrbeli so jo reševalci na smučišču in odpeljali v SB Jesenice.

Ob 14.45 se je na smučišču Kekec v Kranjski Gori poškodovala smučarka. Oskrbeli so jo reševalci na smučišču, reševalci NMP Jesenice pa so jo prepeljali v SB Jesenice.

Predviden razvoj vremena

V petek bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Zjutraj in deloma dopoldne bo ponekod po nižinah megla ali nizka oblačnost. Na Primorskem bo pihala šibka burja.
V soboto bo na Primorskem deloma sončno s šibko burjo, drugod zmerno do pretežno oblačno in povečini suho.
V nedeljo bo delno jasno, ponekod po nižinah bo zjutraj in dopoldne megla ali nizka oblačnost.
V ponedeljek bo oblačno, padavine se bodo od zahoda razširile nad večji del Slovenije, več jih bo na zahodu. Ob morju bo pihal jugo.

Razmere v gorah

V noči na sredo in v sredo je bilo oblačno s padavinami. Meja sneženja je bila sprva na okoli 1500 metrih, že v sredo zjutraj pa se je spustila do nižin. Do večera je v gorah zapadlo od okoli 15 do lokalno čez 30 cm snega, odvisno od nadmorske višine in od zemljepisne lege. Več padavin je bilo v zahodnem delu naših gora. Ob sneženju je pihal zmeren do močan veter sprva jugozahodne, kasneje severne smeri, ki je prenašal novi sneg v zamete. V visokogorju je bil novi sneg suh in se je zato s podlago slabo sprijel, pod okoli 1700 metri pa je bil sprva moker ali pa je deževalo, ponekod je bilo tudi nekaj sodre, zato se tam sneg s staro podlago ni dobro sprijel. Že med sneženjem so se prožili plazovi nesprijetega snega, nižje pa tudi talni plazovi od dežja razmočenega snega. Do četrtka se sneg še ni veliko sesedel. Snežna odeja v glavnem sega do dolin. Sneg je precej razpihan in premetan, zato so snežne razmere zelo različne in se spreminjajo na razmeroma majhnih razdaljah. Ponekod je mehak in rahel, drugod zaradi vetra trši, ponekod spihan do trde podlage. Obsežna so območja napihanega snega, nastale so nove opasti. Na 2500 metrih je v Julijcih do okoli 270 cm snega, na 1500 metrih pa do okoli 190 cm. Drugod po naših gorah je snega na 1500 metrih od 50 do okoli 100 cm. Na 1000 metrih je snežna odeja debela do okoli 45 cm.

Nevarnost snežnih plazov je še vedno večinoma 3. stopnje, pod okoli 1200 metri pa do 2. stopnje. Največjo nevarnost predstavljajo številna mesta z napihanim snegom, zlasti na strmejših pobočjih, kjer lahko že ob manjši obremenitvi snežne odeje sprožite snežni plaz. Možni so tudi še spontani plazovi suhega, delno sprijetega snega s strmih pobočij. Do vključno nedelje bo delno jasno in večinoma suho. Temperature bodo ves čas pod lediščem, nad 1500m pod -10. Veter bo povečini šibek, v glavnem iz severnih do vzhodnih smeri. Snežna odeja se bo le počasi sesedala in preobražala. V ponedeljek se bo pooblačilo, krepil se bo jugozahodni veter. Dotekal bo toplejši zrak, predvsem popoldne bodo že možne padavine, ki se bodo predvidoma nadaljevale tudi sredi tedna.

08.02.2013
Uporabljane oznake: Bilten|GRS|vreme|plaz|sneg|nesreča


www.Meteo.si <> www.arso.gov.si

podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

Plazovi.info: Snežni plazovi

• Plazovni bilten Karavanake

• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 

Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]
► Napoved za pohodnike/gore
Vremensko okno
Kamere
slika s Kredarice


Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije