Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Velika planina zanimiva tudi pozimi

Gorenjski glas - Jasna Paladin: Z debelino snežne odeje za zdaj na planini sicer ne morejo biti zadovoljni, a sankači in najmlajši smučarji vseeno pridejo na svoj račun, vse več je tudi pohodnikov.

Kamniška Bistrica - Na Veliki planini, kjer je trenutno okoli trideset centimetrov snega, so minuli petek uredili progo za dnevno in nočno sankanje od Zelenega roba do zgornje postaje nihalke in poleg dvosedežnice Šimnovec pognali tudi otroško vlečnico Jurček. Leta številnih smučarjev so na Veliki planini sicer minila, saj so zelene zime in prevelika odvisnost od naravnih pogojev (vode za umetno zasneževanje na planini ni) predstav­ljale prevelik strošek, zato so se v družbi Velika planina v zad­njih letih osredotočili predvsem na smučarsko ponudbo za najmlajše in družine.

»Smučanja na planini ne ustavljamo, in če se le da, uredimo smučarske proge. Smo pa odvisni od naravnega snega. V zadnjem času tudi pri nas postajajo vse bolj priljub­ljene alternativne oblike smučanja, kot denimo t. i. cross country, ki je v tujini že zelo uveljavljen,« nam je povedal direktor družbe Dušan Bombač, ki je zadovoljen, da jim je na Veliki planini jeseni uspelo prestati strog tehnični pregled na podlagi novega pravilnika, ki je letos po Sloveniji zaustavil kar nekaj žičniških naprav. Temeljito so pregledali in prenovili sedežnico Šimnovec, kar je družbo stalo okoli 50 tisoč evrov.

Velika planina je pozimi zelo priljubljena tudi med turnimi smučarji in pohodniki. Ti se na planino podajo z nihalko, ki vozi vse dni v letu, še pogosteje pa kar iz doline, iz Stahovice mimo Svetega Primoža. Prav neokrnjena narava in s snegom pokrite pastirske bajte so tisto, kar pozimi vabi številne, še posebej takrat, ko se dolina skriva v megli, planina na svojih 1600 metrih pa se kopa v soncu. Tudi pozimi za obiskovalce planine skrbijo trije planinski domovi, Jarški, Domžalski in Črnuški ter gostišče na Zelenem robu, ki je znano po svoji domači kulinariki.

Jasna Paladin

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27657

Informacije

Informacije