Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 07.02.13

ŠZL - Žiga Černe: Pestra ponudba za pohodnike in ljubitelje kulture ...

Prešernovi pohodi
Na slovenski praznik kulture si lahko privoščite tudi nekaj telesne kulture in se udeležite katerega izmed rekreativnih dogodkov, kar nekaj med njimi pa jih bo posvečenih našemu največjemu pesniku. Tule vas vabimo na tri.
Vasi pod najvišjim vrhom Karavank zaznamuje tudi bogata kulturna dediščina, po tamkajšnji pohodni poti, ki povezuje rojstne hiše pomembnih slovenskih mož Matije Čopa, Franca Saleškega Finžgarja, Janeza Jalna, dr. Franceta Prešerna in Anton Janša, ob poti pa se nahaja še vrsta drugih znamenitosti, vrednih postanka in ogleda. Zbor bo pred Čopovo hišo v Žirovnico, odhodi od tam pa od 9. ure naprej. Prehodili boste osem kilometrov, kar vam bo z ogledi vred vzelo štiri ure. Prijavnina bo osem evrov. Informacije: 04 580 15 03, www.zirovnica.eu.
Kulture in Prešerna bo ta petek obilo tudi na pohodu blizu Moravskih Toplic. Zbor bo pred gasilskim domom v Tešanovcih ob 10. uri. Startnina bo sedem evrov za odrasle in štiri za otroke. Informacije: 031 414 737.
Drugi petkov Prešernov pohod po Prekmurju se bo začel pred vaškim domom v Gornjih Petrovcih od 9.30 do 10. ure. Prijavnina bo po šest evrov za odrasle. Informacije: 041 477 264.
Tradicionalno kulturni pohod pripravljajo tudi v Zmincu pri Škofji Loki. Začetek bo ob 10. uri, do Lovske koče na Zavrhu pa boste po neasfaltni in nezahtevni poti potrebovali dobro uro in pol. Informacije: 040 283 976.
Še enkrat se vrnimo k glavnemu »krivcu« kulturni praznik in vas v petek dopoldne povabimo po sledi Prešernovega Franceta, tokrat tja, kjer osvajal prvo šolsko znanje. Živel pri prastricu, ki je kot župnik služboval na očarljivem gričku Kopanj na Radenskem polju pri Grosupljem. Ob 8. uri se boste odpravili izpred Kulturnega doma Grosuplje, po lahki poti pa vas pa boste do cilja potrebovali največ dve uri. Praznik boste počastili z bogatim kulturnim programom ob 10.30 v Marijini cerkvi, lahko pa se boste podali še do bistrega kopanjskega studenčka, ki je menda zdravilen. Informacije: 01 786 40 28, www.kultura.si.

Kulturni pohod na Jeruzalem
Na praznični osmi februar proslave in pohodi ne bodo potekali le v čast pesniku dr. Francetu Prešernu, ampak tudi v spomin nekaterim drugim znamenitim Slovencem. Na kulturni petek, boste v Prlekiji obiskali rojstni hiši dveh velikih Slovencev. Prvi bo Franc Miklošič, slovenski filolog, jezikoslovec in slavist, ki se je rodil v Radomerščaku, drugi pa Stanko Vraz, slovensko-hrvaški pesnik, rojen v Cerovcu. Start pohoda bo med 8. in 10. uro na Glavnem trgu v Ljutomeru, lahka krožna pot čez vinske gorice pa bo dolga sedemnajst kilometrov oziroma za največ pet ur hoje. Prijavnina bo tri evre. Informacije: 041 685 239, www.pd-ljutomer.com.

Pohod po Metelkovi poti
Spomin na jezikoslovca Frana Metelka boste na 8. februarja obujali na pohodu po dolenjskem Škocjanu. Odhod bo ob 9. uri izpred Metelkovega doma, na tri- do štiri-urnem pohodu pa se boste sprehodili preko Zloganja, Dolenjih in Gorenjih Dol ter Telčic proti Telčam, kjer bo zaključek z malico iz nahrbtnikov, za čaj bodo poskrbeli organizatorji, v župnijski hiši pa bo še krajši kulturni program. Startnine ne bo. Informacije: 031 688 887, www.obcina-skocjan.si.

Po poteh Hermana Potočnika Noordunga
V petek se boste lahko opravili tudi na potep v spomin na najznamenitejšega slovenskega »vesoljeslovca«. Na zaključku pohoda si boste ogledali Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij v Vitanju, še pred plovbo po vesolju pa se boste podali še v okoliške hribe, ki predstavljajo zadnji del Karavank: Paški Kozjak, Stenica, Kislica, Lindek in Kozjek. Izhodišče bo okoli osme zjutraj pri Senegaškem mlinu v Socki, kjer se je v zimi leta 1944 proti zahodu prebila XIV. divizija. Pot ne bo zahtevna, prijavnina za udeležbo pa vas bo stala desetaka. Informacije: 040 161 352, www.pdslivnica.com.

Spominski pohod po poteh XIV. divizije
Če pa smo že pri Štirinajsti diviziji, se v petek lahko udeležite tridnevnega pohoda po delu poti, po kateri so borci, v hudi zimi leta 1944, pešačili iz Bele krajine, preko hrvaškega ozemlja na Štajersko. K nam so pri Sedlarjevem prešli Sotlo, kar je bil tudi prodor prve zavezniške operativne enote na ozemlje nemškega rajha. Letošnji pohod bo potekal po zdaj že tradicionalni trasi, od Sedlarjevega do Gračnice pri Rimskih Toplicah. Do izhodiščnega mesta bodo organizirani avtobusni prevozi iz Radeč (ob 6.30), Laškega (ob 7.00), Celja (ob 7.20), Šentjurja (ob 7.45) in s Prevorja (ob 8.45). Pohod je zimski, zato se tako tudi opremite (topla obutev, oblačila, za spanje pa spalna vreča). Prijave so obvezne. Tridnevna prijavnina znaša 60 evrov, za enodnevne pohodnike pa 20. Informacije: 040/916-461, pohodxivdivizije.mojforum.si

Pohod po Drameljski planinski poti
14. divizija je sredi februarja 1944 šla tudi skozi, od Nemcev okupirane Dramlje, v soboto, 9. februarja pa bo tamkajšnje planinsko društvo pripravilo pohod po delu poti legendarne divizije izpred 69 leti, bolj kot z zgodovino, pa bo večina na pohod zagotovo odšla predvsem zaradi krepitve svojega zdravja, pridobivanja kondicije ali druženja. Start bo med 7.30 in 8.30 uro pri gasilskem domu v Dramljah, dolžina pohoda pa bo dvajset kilometrov. Zaključek bo v planinski postojanki na Uršuli. Informacije: 041 652 169, ddramlje.wordpress.com.

Nočni pohod ob Rači
Nekaj telesne in še kakšne kulture pa boste občutili na sobotnem večernem izletu po Učno - sprehajalni poti Rača, ki se ob rečici Rači vije zahodno od Moravč, med Krašcami, Dvorjami in sv. Andrejem. Podnevi se tam lahko spoznate s stavbno, sakralno in drugo kulturno dediščino ter neokrnjene naravne lepote pokrajine, ponoči boste pa našteto in okoliško pokrajino, občutili na malo drugačen način. Odhod na pot bo ob 18. uri izpred gasilskega doma v Krašcah, pri Mohorjevem mlinu pa bo postanek za okrepčilo in kratek kulturni program. Hoja ne bo naporna, potrebna pa bo vsaj baterijska svetilka. Informacije: 041 326 292, turisticnodrustvo-moravce.org.

Zimski pohod na Krašnji vrh
Za konec pa še skok v Belo krajino, kjer v majhnem žepu ob meji s Hrvaško, na skrajnem severovzhodu, leži vas Krašnji Vrh. Priljubljena izletniška točka Belokranjcev bo morda tudi vaš sobotni izletniški cilj. Pridružite se lahko metliškim planincem, ki bodo na pot odšli ob 8. uri izpred pisarne društva na Pungartu. Zanimivosti ob poti ne bo manjkalo, med drugim boste šli mimo najglobjega brezna v Beli krajini, imenovanega Pečenevka, na vrhu tokratnega cilja pa stoji 17-metrski razgledni stolp, s katerega je čudovit razgled po vsej Beli krajini, delu Hrvaške vse do Kleka in velebitskih vrhov. Lahka zimska tura bo enosmerno dolga za tri ure hoje. Prijavnina bo po dva evra. Informacije: 041 757 441, pdmetlika.net.
 

Športni koledar: planinstvo

G-L, arhiv: Razgibajmo se

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27666

Informacije

Informacije