Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Snežne razmere - 01.02.13

ARSO: Splošna nevarnost plazov je zmerna, tj. 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.

Od srede je bilo v gorah večinoma sončno in precej toplo.
Zrak je bil suh, zato se je sneg čez dan ojužil le na prisojnih pobočjih in na planotah, v osojah pa je ostal suh ali pomrznjen.
Sneg se je sesedal in preobražal, le v senčnih legah je ostal slabo preobražen.
Snežna odeja sega večinoma še do nižin. Sneg je na površini večinoma pokrit s skorjo, ki je nastala zaradi dnevnega segrevanja in nočnega zmrzovanja, v visokogorju pa tudi zaradi vetra. Marsikje nosi človeško težo. V senčnih legah je sneg še večinoma suh in tudi mehak. Na vetru izpostavljenih mestih v visokogorju so številni zameti. Na 2500 m je v Julijcih do okoli 230 cm snega, na 1500 m pa do okoli 120 cm. Drugod po naših gorah je snega na 1500 m od 30 do okoli 50 cm. Na 1000 m je snežna odeja debela do okoli 30 cm.
Nevarnost snežnih plazov je večinoma 2. stopnje
. Nekoliko se poveča čez dan na prisojnih pobočjih, kjer se zaradi otoplitve in vpliva sonca snežna odeja nekoliko labilizira. Pod nadmorsko višino okoli 1000 m je nevarnost večinoma 1. stopnje. Nevarna so predvsem mesta z napihanim snegom ter strmejša pobočja, kjer lahko ob obremenitvi snežne odeje sprožite snežni plaz. Sponatnih plazov, razen kakšnih manjših osipov, ne pričakujemo.
Danes bo še večinoma sončno, a se bo od zahoda začelo oblačiti. Še bo toplo, ledišče bo na nadmorski višini okoli 2700 m. Ponoči se bodo začele pojavljati padavine, ki se bodo jutri okrepile in se predvidoma končale v nedeljo zjutraj. Meja sneženja bo sprva na nadmorski višini med 1000 in 1400 m, a se bo čez dan postopno spuščala in okoli sredine popoldneva bo začelo snežiti do nižin. V Julijskih Alpah bo zapadlo do okoli 40 cm snega, nekoliko manj v zahodnih Karavankah, drugod pa večinoma od 10 do dobrih 20 cm. Snežilo bo na skorjasto podlago, zato se bo novi sneg z njo bolje sprijel pod okoli 1500 m, kjer bo sprva tudi nekaj dežja ali pa bo sneg bolj moker, višje pa bo vez med novim in starim snegom šibkejša. Zato se bo predvsem v visokogorju precej povečala nevarnost snežnih plazov, v sredogorju pa nekoliko manj. Obisk gora zato ob koncu tedna odsvetujemo.

Novo poročilo bo izdano v ponedeljek, 4. 2. 2013

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije