Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 01.02.13

Nesreča na smučišču - Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Ob 10.53 se je na smučišču na Kriški planini pod Krvavcem, občina Cerklje na Gorenjskem, rekreativec z gumijastim obročem zaletel v 13 letnega dečka in ga pri tem poškodoval. Posredovala je ekipa HNMP z Brnika in poškodovanca s policijskim helikopterjem prepeljala v UKC Ljubljana.

Predviden razvoj vremena

V petek se bo na Primorskem in Notranjskem zadrževala nizka oblačnost. Drugod bo dopoldne povečini jasno, zjutraj bo ponekod po nižinah megla. Popoldne pa se bo pooblačilo. Ponoči bo v zahodni, južni in osrednji Sloveniji začelo rahlo deževati.
V soboto popoldne se bodo padavine okrepile in zajele vso državo. Meja sneženja se bo v notranjosti države spustila do nižin. Dopoldne bo ponekod še pihal jugozahodni veter, ob morju jugo, popoldne pa bo začel pihati severovzhodni veter, proti večeru na Primorskem zmerna do močna burja. Ohladilo se bo.
V nedeljo zjutraj bodo padavine ponehale, popoldne se bo delno zjasnilo. Burja bo oslabela in popoldne povečini ponehala. Hladneje bo.
V ponedeljek bo na Primorskem delno jasno, drugod zmerno do pretežno oblačno in suho

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje, je bilo od srede v gorah večinoma sončno in precej toplo. Zrak je bil suh, zato se je sneg čez dan ojužil le na prisojnih pobočjih in na planotah, v osojah pa je ostal suh ali pomrznjen. Sneg se je sesedal in preobražal, le v senčnih legah je ostal slabo preobražen. Snežna odeja sega večinoma še do nižin. Sneg je na površini večinoma pokrit s skorjo, ki je nastala zaradi dnevnega segrevanja in nočnega zmrzovanja, v visokogorju pa tudi zaradi vetra. Marsikje nosi človeško težo. V senčnih legah je sneg še večinoma suh in tudi mehak. Na vetru izpostavljenih mestih v visokogorju so številni zameti. Na 2500 metrih je v Julijcih do okoli 230 cm snega, na 1500 metrih pa do okoli 120 cm. Drugod po naših gorah je snega na 1500 metrov od 30 do okoli 50 cm. Na 1000 metrov je snežna odeja debela do okoli 30 cm. Nevarnost snežnih plazov je večinoma 2. stopnje, po evropski petstopenjski lestvici. Nekoliko se poveča čez dan na prisojnih pobočjih, kjer se zaradi otoplitve in vpliva sonca snežna odeja nekoliko labilizira. Pod nadmorsko višino okoli 1000 metrov je nevarnost večinoma 1. stopnje. Nevarna so predvsem mesta z napihanim snegom ter strmejša pobočja, kjer lahko ob obremenitvi snežne odeje sprožite snežni plaz. Spontanih plazov, razen kakšnih manjših osipov, ne pričakujejo. V petek bo še večinoma sončno, a se bo od zahoda začelo oblačiti. Še bo toplo, ledišče bo na nadmorski višini okoli 2700 metrov. Ponoči se bodo začele pojavljati padavine, ki se bodo jutri okrepile in se predvidoma končale v nedeljo zjutraj. Meja sneženja bo sprva na nadmorski višini med 1000 in 1400 metri, a se bo čez dan postopno spuščala in okoli sredine popoldneva bo začelo snežiti do nižin.
V Julijskih Alpah bo zapadlo do okoli 40 cm snega, nekoliko manj v zahodnih Karavankah, drugod pa večinoma od 10 do dobrih 20 cm. Snežilo bo na skorjasto podlago, zato se bo novi sneg z njo bolje sprijel pod okoli 1500 metrov, kjer bo sprva tudi nekaj dežja ali pa bo sneg bolj moker, višje pa bo vez med novim in starim snegom šibkejša. Zato se bo predvsem v visokogorju precej povečala nevarnost snežnih plazov, v sredogorju pa nekoliko manj. Obisk gora zato ob koncu tedna odsvetujejo.

Bilten URSZR: 01.02.2013


www.Meteo.si <> www.arso.gov.si
podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

Plazovi.info: Snežni plazovi
• Lavinski bilten Karavanake
• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 

Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]
► Napoved za pohodnike/gore
Vremensko okno
Kamere
slika s Kredarice


Uporabljane oznake: Bilten|GRS|vreme|plaz|sneg|nesreča
Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27538

Informacije

Informacije