Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček - 30.01.13

Nedeljski dnevnikČe bo preveč toplo, bo hudič

Malo sneži, malo dežuje, malce je toplo, malce hladno. Tako nekako je bil videti letošnji januar. Ki sicer še ni končan, toda če nič drugega, je bil vsaj kolikor toliko zimski. Ne pozabimo, da narava potrebuje zimo, tako kot človek spanec.
Če sledimo Herschlovemu vremenskemu ključu, ki napoveduje vreme za mesec februar na podlagi, potem bi lahko zapisali naslednje. Zadnji lunin krajec nastopi 3. februarja malo pred tretjo popoldne, kar napoveduje mile in lepe dneve. Mlaj bo 10. februarja. Ob 8.22. To prinaša bodisi zelo hladen dež ali celo sneg. prvi krajec, ki nastopi 17. februarja, prav tako prinaša padavine, bodisi dež bodisi sneg. Konec februarja, 25., če smo bolj natančni, znova nastopi polna luna. Njen vpliv: slabo vreme s snegom ali dežjem.
Tako kaže, da Herschlov vremenski ključ ne napoveduje nič lepega. Predvsem padavine. Upamo lahko, da se moti.
Upajmo, da ne bo odjuge. Kajti pregovori temu niso naklonjeni. Eden pravi tako: »Če je februarja pretoplo, bomo aprila za pečjo.« Naj bo torej zima in hladno. Naslednji pregovor pravi: »Če konec svečana burja pometa, se dobra letina obeta.« O tem, žal, še ne moremo soditi, lahko pa upamo.
Kaj lahko se zgodi. Za primer: pozimi 2008/2009 so v Ljubljani našteli 35 dni s snežno odejo. Ta je vztrajala, vse do 19. februarja, kar pomeni, da je bilo vsaj v kotlini dokaj mrzlo vreme.

Napoved v besedi
Dolgoročnejša napoved kaže na lep konec meseca. Le kakšen dan utegne deževati ali pa bo sonce prekrila oblačnost. Zlasti jutranje temperature naj bi bile pod lediščem.

30.01.2013

Uporabljane oznake: Nedeljski | vreme | Vremenski | Dnevnik

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije