Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Snežne razmere - 28.01.13

ARSO: Splošna nevarnost plazov je zmerna, tj. 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.

Ob koncu tedna je bilo v gorah suho in hladno vreme. Do danes se je nekoliko segrelo, pod 1000 m se je ponekod segrelo malo nad ničlo, ponoči je ponekod rahlo snežilo in zapadlo nekaj centimetrov snega. Snežna odeja se je sesedala in preobražala, na sončnih pobočjih je nastajala skorja.
Snežna odeja sega do nižin. Sneg je na površini večinoma rahel in se predira, pod plastjo razmeroma rahlega snega pa je skorja, ki večinoma ne drži človeške teže. Na prisojnih pobočjih je nastala tanka skorja. Na vetru izpostavljenih mestih v visokogorju so številni zameti in opasti po grebenih. Na 2500 m je v Julijcih do okoli 250 cm snega, na 1500 m pa do okoli 130 cm. Drugod po naših gorah je snega na 1500 m od 30 do okoli 50 cm. Na 1000 m je snežna odeja debela do okoli 30 cm.

Nevarnost snežnih plazov je večinoma 2. stopnje, pod okoli 1000 m pa 1. stopnje. Nevarna so predvsem mesta z napihanim snegom ter strmejša pobočja, kjer lahko ob večji dodatni obremenitvi snežne odeje sprožite snežni plaz. Sponatnih plazov ne pričakujemo.

Danes bo prehodno rahlo snežilo, lahko zapade do okoli 5 cm snega. Jutri bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, ki pa bo imela bazo nad vrhovi. Dotekal bo toplejši, a razmeroma suh zrak. Sneg se bo zlasti na prisojah in na planotah čez dan ojužil, ponoči pa pomrznil. preobrazba bo potekela hitreje in snežna odeja se bo zato postopno stabilizirala. Na površini se bo krepila skorja. Le v osojah bo sneg ostal še slabše preobražen in večinoma mehak.

Novo poročilo bo izdano v sredo, 30. 1. 2013

  28.01.2013
podrobnejša vremenska napoved 
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe  
► Padavine in snežne razmere
► Snežne razmere

NH-WF: Lavinski bilten Srednje Karavanke 

Meteoalarm.eu: vremenska opozorila  
 slika s Kredarice


Uporabljane oznake: ARSO|RAZ|sneg|plaz|

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27537

Informacije

Informacije