Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kalški greben - 26.01.13

TK GoraRazmere - Metod Škarja: Kriška planina, planina Koren, Vrh Korena, Kalški greben, Dolga Njiva, normalna pot pod Zvohom na smučišča Krvavca, cesta, Kriška planina in do parkirišča pred rampo.

Od Kriške do planine Koren je dovolj snega, da se lepo hodi s smučmi po poti; smučanje v obratno smer bi bilo možno le v okviru poti. Naprej je dovolj zalito, da je smučljivo skoraj povsod, razen kjer še gleda nekaj rušja ali večje skale ven in okrog kakih spihanih robov.



Sneg v glavnem razne mehke klože (nižje spodaj pršič), blizu robov tudi trdo in ledeno (spihano). Sam sem zmogel s primerno izbiro poti brez srenačev, a jih je dobro imeti s seboj. Imela sva tudi cepin in dereze (če bi se nazaj povzpela na Zvoh po kaki grapi), a v okviru opisane poti z nekaj previdnosti niso bili uporabljeni. Dol sva smučala po raznih dolinicah, kjer ni bilo rušja in obenem dovolj snega.

Gor grede sem na strmi stranici manjšega grabna z obilico napihanega snega napravil preizkus. Rezultat: zgornji sloj (kloža) od zadnjega sneženja se spelje takoj, ko sem zgoraj zaključil trapez, a te plasti je bilo le 10 cm in na splošno tega snega ni veliko. Nato je 30 cm snega, ki je padel prej, a po zadnji veliki odjugi. Ta je dobro sprijet s podlago in sem ga lahko odtrgal šele, ko sem zmanjšal (nekoliko prevelik) trapez. Spodaj je zmrznjena plast, predtem namočena od odjuge in dežja in bi prej polomil (Alu) lopato, kot prišel skozi.
Smučala sva pa jaz in Čeha.

26.01.2013

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije