Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 28.01.13

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Ob 13.35 se je na smučišču Bela v občini Semič poškodovala smučarka. Prvo pomoč so ji nudili reševalci in smučarji na smučišču, kasneje pa reševalci NMP ZD Črnomelj in helikopter LPE z dežurno ekipo helikopterske nujne medicinske pomoči, ki je poškodovano prepeljal v UKC Ljubljana. Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.00 se je na območju Podgore v občini Ravne na Koroškem pri sankanju poškodoval deček. Reševalci NMP Ravne na Koroškem so ga oskrbeli in odpeljali v SB Slovenj Gradec.

Predviden razvoj vremena

V ponedeljek bo oblačno. Od severozahoda se bodo začele pojavljati rahle padavine. V notranjosti Slovenije bo večinoma rahlo snežilo, vseeno pa tu in tam ni povsem izključena možnost poledice. Zvečer bodo padavine ponehale in ponoči se bo delno zjasnilo.
V torek bo delno jasno z zmerno oblačnostjo, predvsem popoldne na Primorskem ter v vzhodnih krajih tudi pretežno oblačno. Zjutraj in del dopoldneva bo po nekaterih nižinah megla.
V sredo in četrtek bo na Primorskem pretežno oblačno, lahko tudi megleno. Drugod bo delno jasno z občasno zmerno oblačnostjo. Zjutraj bo ponekod po nižinah megla. Postopno bo topleje

Razmere v gorah

Ob koncu tedna je bilo v gorah suho in hladno vreme. Do danes se je nekoliko segrelo, pod 1000 metrov se je ponekod segrelo malo nad ničlo, ponoči je ponekod rahlo snežilo in zapadlo nekaj centimetrov snega. Snežna odeja se je sesedala in preobražala, na sončnih pobočjih je nastajala skorja. Snežna odeja sega do nižin. Sneg je na površini večinoma rahel in se predira, pod plastjo razmeroma rahlega snega pa je skorja, ki večinoma ne drži človeške teže. Na prisojnih pobočjih je nastala tanka skorja. Na vetru izpostavljenih mestih v visokogorju so številni zameti in opasti po grebenih. Na 2500 metrih je v Julijcih do okoli 250 cm snega, na 1500 m pa do okoli 130 cm. Drugod po naših gorah je snega na 1500 metrih od 30 do okoli 50 cm. Na 1000 metrih je snežna odeja debela do okoli 30 cm.
Nevarnost snežnih plazov je večinoma 2. stopnje, pod okoli 1000 metri pa 1. stopnje. Nevarna so predvsem mesta z napihanim snegom ter strmejša pobočja, kjer lahko ob večji dodatni obremenitvi snežne odeje sprožite snežni plaz. Spontanih plazov ne pričakujemo. V ponedeljek bo prehodno rahlo snežilo, lahko zapade do okoli 5 cm snega. V torek bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, ki pa bo imela bazo nad vrhovi. Dotekal bo toplejši, a razmeroma suh zrak. Sneg se bo zlasti na prisojah in na planotah čez dan ojužil, ponoči pa pomrznil. preobrazba bo potekala hitreje in snežna odeja se bo zato postopno stabilizirala. Na površini se bo krepila skorja. Le v osojah bo sneg ostal še slabše preobražen in večinoma mehak.

Bilten URSZR: 28.01.2013


www.Meteo.si <> www.arso.gov.si
podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

Plazovi.info: Snežni plazovi
• Lavinski bilten Karavanake
• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 

Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]
► Napoved za pohodnike/gore
Vremensko okno
Kamere
slika s Kredarice


Uporabljane oznake: Bilten|GRS|vreme|plaz|sneg|nesreča
Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27642

Informacije

Informacije