Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 26.01.13

Nesreča na Kaninu - Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Ob 14.40 sta se na smučišču na Kaninu, občina Bovec, zaradi neznanega vzroka z žičnice sneli dve gondoli in padli z nosilne vrvi. V gondoli, ki je ostala na nosilni vrvi na višini okoli petnajstih metrov sta ostala dva smučarja. Rešili so ju skrbniki žičnice in gasilci PGD Bovec. Poškodovanih ni bilo.

Predviden razvoj vremena

V soboto bo na Primorskem pretežno jasno. Burja bo počasi slabela. Drugod po Sloveniji bo sprva prevladovalo zmerno do pretežno oblačno vreme, čez dan pa se bo oblačnost postopno zmanjševala.
V nedeljo bo sprva precej jasno, ponekod po nižinah pa bo še nizka oblačnost. Čez dan se bo od severozahoda postopno zmerno pooblačilo. V noči na ponedeljek se bo pooblačilo, čez dan bo ponekod tudi rahlo snežilo.
V torek bo na Primorskem pretežno oblačno. Drugod bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Topleje bo.

Razmere v gorah

V četrtek je spet rahlo snežilo in zapadlo je od okoli 5 do 15 cm suhega snega. Snežilo je na večinoma rahlo podlago, zato se je novi sneg z njo dobro sprijel. Pihal je vzhodni do severovzhodni veter, ki je delal zamete le na vetru izpostavljenih mestih. Snežna odeja se je še nekoliko sesedla, na prisojnih pobočjih pa se je ob sončnem vremenu čez dan tudi ojužila in se tako nekoliko preobrazila. Snežna odeja sega do nižin. Sneg je na površini večinoma rahel in se predira, pod plastjo razmeroma rahlega snega pa je skorja, ki večinoma ne drži človeške teže. Na vetru izpostavljenih mestih v visokogorju so številni zameti in opasti po grebenih. Na 2500 metrov je v Julijcih do okoli 260 cm snega, na 1500 metrov pa do okoli 140 cm. Drugod po naših gorah je snega na 1500 metrov od 30 do 50 cm. Na 1000 metrov je snežna odeja debela okoli 30 cm.
Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju Julijskih Alp in zahodnih Karavank 3. stopnje, drugod pa večinoma 2. stopnje, po evropski petstopenjski lestvici. Nevarna so predvsem mesta z napihanim snegom ter strmejša pobočja. Že ob manjši obremenitvi snežne odeje lahko sprožite snežni plaz. Sponatnih plazov večinoma ne pričakujemo. V petek in ob koncu tedna bo v gorah večinoma sončno in mrzlo vreme. Pihal bo šibak do zmeren veter večinoma severovzhodne smeri, v nedeljo pa bo oslabel. Večjih novih zametov ob koncu tedna ne bo. Temperatura bo ves čas pod ničlo. Snežna odeja se bo počasi sesedala in preobražala. Na osončenih pobočjih se bo čez dan ojužila, ponoči pa pomrznila in nastajala bo skorja. V osoja

Bilten URSZR: 26.01.2013


www.Meteo.si <> www.arso.gov.si
podrobnejša vremenska napoved
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Snežne razmere

Plazovi.info: Snežni plazovi
• Lavinski bilten Karavanake
• Meteoalarm.eu: vremenska opozorila 

Vreme.net  [vreme.zurnal24.si]
► Napoved za pohodnike/gore
Vremensko okno
Kamere
slika s Kredarice


Uporabljane oznake: Bilten|GRS|vreme|plaz|sneg|nesreča
Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije