Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Konec tedna 18. zimski pohod na Stol

Jlib.si

četrtek, 17. februar 1983, ob 22:57, Boris Štupar, ogledov: 812

Železar (1983) - Janko Rabič: Zasnežena pobočja Karavank bodo konec tedna spet oživela. V dneh od 18. do 20. februarja bo potekal 18. tradicionalni zimski spominski pohod na naj višji vrb Karavank, 2238 metrov visok Stol v počastitev bitke Jeseniške čete 20. februarja leta 1942.

Novozapadli sneg v zadnjih dneh je sicer spremenil razmere na pobočjih Karavank in na Stolu, vendar zaenkrat še ni moč zagotovo reči, ali bo pohod možen na vrh Stola ali ne. Dokončno se bodo odločili danes, v četrtek, 17. februarja, člani GRS in miličniki, ki se bodo povzpeli na Stol in ocenili razmere. Pri tem je treba omeniti, da je bil v zadnjih dveh letih pohod po drugi varianti, to je po planinah pod Stolom in seveda si številni spet želijo vzpon na vrh.
Stol je posebno v zimskih mesecih zelo skrivnostna gora, ki je pripravljena na vsako presenečenje, zato seveda tudi letos ne bo tveganja. Le če bo pot varna, če ne bo ledu in nevarnosti plazov, bo mogoč vzpon prav na vrh.
Člani odbora za pohod so na zadnji seji obravnavali še preostale priprave za pohod oziroma samo izvedbo. Problemov glede organizacije in tehnične izvedbe praktično ni in vse bolj odbor skupaj s številnimi sodelavci postaja dobro uigrana ekipa, kajti vsakdo pozna svoje delo in naloge. Poleg članov odbora bodo tako kot vsako leto sodelovali pri pohodu alpinisti in gorski reševalci iz jeseniške in radovljiške občine, ki bodo poskrbeli za pot in zavarovanje pohoda. Za red in disciplino bodo poskrbeli miličniki postaje milice Jesenice, prav tako pa bodo poskrbeli tudi za prometno ureditev oba dneva v Žirovnici. Če v Završnici ne bo preveč snega, bodo delavci jeseniškega Kovinarja uredili parkirne prostore ob cesti, v nasprotnem primeru pa bodo parkirni prostori na območju Most in Žirovnice.
Člani Planinskega društva Radovljica bodo tudi tokrat v Valvasorjevem domu poskrbeli za okrepčilo in prehrano vseh udeležencev. Na voljo bodo tudi značke in razglednice pohoda, letos pa bo moč kupiti novo značko pohoda na Stol. Če bo pohod na vrh Stola, bo odprta in oskrbovana tudi Prešernova koča na Stolu, ki jo upravlja Planinsko društvo Javornik-Koroška Bela.
Tudi letos bodo na spominskem pohodu poskrbeli za proslave v počastitev bitke Jeseniške čete. V petek, 18. februarja, bo najprej pohod šolske mladine »po poteh Cankarjevega bataljona«. Ob 11. uri bo zaključek pohoda pred Valvasorjevim domom, kjer bo proslava s kulturnim programom. Zbranim bo spregovoril Slavko Mežek, mlade pa bo pozdravil Franc Konobelj-Slovenko, udeleženec februarske bitke leta 1942. V kulturnem programu bodo sodelovali učenci osnovne šole Gorenjskega odreda Žirovnica. Vsi udeleženci bodo prejeli spominsko značko in knjižico, v katero bodo vpisali udeležbo na pohodu.
V soboto in nedeljo bo spominska proslava ob 12. uri pred Valvasorjevim domom. V soboto bo zbranim spregovoril predsednik Skupščine občine Jesenice Franc Brelih, v kulturnem programu pa bodo sodelovali člani okteta DPD Svoboda France Prešeren Žirovnica-Breznica in recitatorji DPD Svoboda France Mencinger Javornik-Koroška Bela.
V nedeljo bo na proslavi spregovoril predsednik poslovodnega odbora železarne Jesenice Boris Bregant, v kulturnem programu pa bodo nastopili člani moškega zbora DPD Svoboda Podnart in recitatorji DPD Svoboda France Mencinger Javornik- Koroška Bela. Oba dneva bo delegacija položila venec k spominski plošči na Valvasorjevem domu, v spomin junaške borbe v težkih zimskih razmerah na Stolu. Če bo pohod na vrh Stola, bo oba dneva tudi krajša spominska svečanost na Stolu ob plošči, kjer je v februarski bitki padel partizan Jože Koder. Odbor za pohod poziva vse udeležence, da se v čim večjem številu udeležijo proslav, na katerih bodo desetkratni udeleženci prejeli posebno plaketo in diplomo.
Še enkrat naj poudarimo, da bo oba dneva mogoč vzpon na Stol od 5. do 11. ure. Pot bo dobro označena z zastavicami in odbor ob tem naproša vse, da zastavice pustijo na svojem mestu, ker označujejo pot in smer pohoda. Pohod na Stol je zahtevna zimska tura, zato naj vsakdo vzame s seboj tudi ustrezno opremo. Poleg tople obleke naj v nahrbtniku ne manjka rezervno perilo in kalorična hrana za en dan. V termovki naj bo topla pijača, ne alkohol. Udeleženci naj s seboj vzamejo rokavice, snežna očala, gamaše, vetrovko, volnene nogavice, čevlje s profiliranimi podplati, po možnosti pa tudi dereze, cepin ali smučarske palice. Vsakdo je na pohodu dolžan paziti na red in disciplino in tudi varovati okolje.

J. Rabič
Železar, 17. februar 1983
 

eXTReMe Tracker