Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Smuška tekma »Skale«

Jutro (1923): Klubska tekma TK. Skala v Ljubljani se je vršila, kakor smo že poročali prošlo nedeljo v Planici pri Ratečah. Prvenstvo je odnesel g. Vlado Kajzelj

Tekmovalna proga je bila letos precej daljša kakor lani za savezno tekmo na istem kraju. Vodila je visoko, skoraj izpod znanega Jalovčevega kuloarja po strmem pobočju, potem skozi hosto in mimo Tamarjeve koče ter v glavnem po lanski smeri, le dokaj višje in do planote pod dolnjo pastirsko kočo. V zračni črti znaša tekmovalna razdala 6 in pol km, od starta do cilja pa okrog 12 km pri napetosti 730 m. Damski start je bil pri Tamarju, za polovico višji od lanskega.
Prijave za tekme so bile zelo številne, vendar je pred in med tekmo moralo nekaj tekmovalcev odstopiti, večinoma zaradi neznatnih poškodb, ki pa vendar ovira o pri tekmovanju. Bohinjsko tekmovalno moštvo je zamudilo vlak, jeseniško pa je postavilo precejšen team.
Vseh tekmovalcev je bilo kvalificiranih 20, tekmovalke 4. Prvenstvo je odnesel g. Vlado Kajzelj, ki je progo premeril v 30 minutah in s tem postavil lep rekord, katerega bo najbrž nekaj časa držal.
»Skala« je pa postavila že več enako dobrih tekmovalcev. kajti gg. Habicht, Godec, Kveder in Predalič so se zvrstili za njim v 30:30, 31:30, 33:12 in 33:21.
Ti časi so vsi izredno dobri. Na damski progi je dospela prva gdč. Ana Frlan v 29:48.

Ta tekma je dokazala, da ima »Skala« izborni in podjetno moštvo, ki bo gojilo smučanje kot pravi šport. Tudi utegne »Skala« postaviti tedaj mednarodni tekmovalni team visoke kvalitete, čim odpravi nekatere nedostatke, ki so se pokazali pri tej tekmi. Predvsem se je opažalo pomanjkanje teoretičnega šolanja in metodičnega treninga. Nekateri tekmovalci posebno goje korajžno vožnjo v tempu, pogumni naskok ter strmoglavi zalet po strmini, ne da bi s to gotovo uvaževanja vredno in potrebno strumnostjo združevali tudi potrebne opore, zavore in zamahe. Iz naših vrst mora povsem izginiti jahanje palice in pa geslo: »V zalet«, namesto tega pa mora stopiti gojenje stila. Klubske tekme so predvsem izločevalne tekme za veliko borbo, kateri klubi se v savezni tekmi kvalificirajo na prvo, drugo itd. mesto. Klubske tekme naj tudi kvalificirajo poedince za velike savezne tekme poedincev. Tako je povsod, ker je praksa pokazala, da se le na ta način doseže klubski trening z dobrimi rezultati.

Slovensko smučarstvo je prebolelo svoje ustanovitvene težave. Pojavljajo se klubi tu in tam, — sedaj je treba pričeti s športno organizacijo. Doslej smo šele vadili k smučanju, sedaj moramo pričeti z zahtevo po stilu, ker smuška tekma še daleč ni le tekma v brzini! Omeniti treba, da je baš pri nedelski tekmi g. Kajzelj prehitel konkurenta uprav zaradi boljše tehnike in stila.
Ratečani so tekmovalce sprejeli ljubeznivo in z veseljem, gg. župan, učitelj in župnik so šli tekmovalcem radovolje na roko, za kar jim gre najtoplejša zahvala.
Vreme je bilo hladno, jasno, smuka prvovrstna. Šele popoldne je prišel obrat z metežem, novim snegom in upanjem v izdatnejšo zaključno sezono.

Jutro, 22. februar 1923

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije