Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Snežne razmere - 30.01.13

sreda, 30. januar 2013, ob 10:38, Franci Savenc, ogledov: 1109

ARSO: Splošna nevarnost plazov je zmerna, tj. 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.

V gorah je bilo v ponedeljek in torek večinoma suho vreme.
Temperatura je bila okoli ničle, v torek čez dan pa je začel dotekati toplejši zrak in danes je ledišče na nadmorski višini 2600 m, a se bo čez dan še nekoliko dvignilo. Zrak je suh, zato je snežna odeja ponoči pomrznila, čez dan pa se je predvsem v prisojah in na planotah ojužila. Sneg se je počasi preobražal, na prisojnih pobočjih se je krepila skorja.
Snežna odeja sega do nižin. Sneg je na površini večinoma pokrit s skorjo, ki je nastala zaradi dnevnega segrevanja in nočnega zmrzovanja in ne nosi človeške teže. V senčnih legah je sneg še suh in mehak. Na vetru izpostavljenih mestih v visokogorju so številni zameti. Na 2500 m je v Julijcih do okoli 240 cm snega, na 1500 m pa do okoli 130 cm. Drugod po naših gorah je snega na 1500 m od 30 do okoli 50 cm. Na 1000 m je snežna odeja debela do okoli 30 cm.
Nevarnost snežnih plazov je večinoma 2. stopnje. Nekoliko se poveča čez dan na prisojnih pobočjih, kjer se zaradi otoplitve in vpliva sonca snežna odeja nekoliko labilizira. Pod nadmorsko višino okoli 1000 m je nevarnost večinoma 1. stopnje. Nevarna so predvsem mesta z napihanim snegom ter strmejša pobočja, kjer lahko ob obremenitvi snežne odeje sprožite snežni plaz. Sponatnih plazov, razen kakšnih manjših osipov, ne pričakujemo.
Suho in razmeroma toplo vreme se bo nadaljevalo. Sneg se bo preobražal in počasi sesedal. Čez dan se bo, razen v osojah, ojužil, ponoči pomrznil. Krepila se bo površinska skorja. Snežna odeja bo sredi dneva in zgodaj popoldne nekoliko bolj labilna kot preostali del dneva.

Novo poročilo bo izdano v petek, 1. 2. 2013

eXTReMe Tracker