Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Snežne razmere - 16.01.13

ARSO: Splošna nevarnost plazov je velika, tj. 4. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.

Po močnem ponedeljkovem sneženju se je v torek vreme prehodno nekoliko umirilo, a na območju severne Primorske, Posočja in Julijskih Alp je dopoldne nekaj ur močno snežilo.
Zapadlo je od 20 do okoli 40 cm snega. Drugod je čez dan občasno rahlo snežilo in zapadlo je največ do 5 cm snega. Veter je predvsem v visokogorju delal zamete in gradil opasti. Snežna odeja se je nekoliko sesedla.
Snežna odeja sega do nižin. Sneg je rahel in mehak. Na vetru izpostavljenih mestih je predvsem v visokogorju novi sneg precej spihan. Na 2500 m je v Julijcih do okoli 180 cm snega, na 1500 m pa do okoli 130 cm. Drugod po naših gorah je snega na 1500 m od 40 do 60 cm.

Nevarnost snežnih plazov se je v večjem delu Julijskih Alp zaradi včerajšnjega novega snega povečala na 4. stopnjo. Drugod po gorah je 3. stopnje. Nevarna so predvsem mesta z napihanim snegom, strmejša pobočja, tudi v sredogorju, kjer je bilo kopno in je podlaga travnata. Že ob manjši obremenitvi snežne odeje lahko sprožite snežni plaz novega, nesprijetega snega, možni pa bodo tudi spontani plazovi s strmejših pobočij. Plazi pa se lahko tudi sneg s streh v naseljih.
Danes in jutri bo spet snežilo. Do jutri zvečer bo zapadlo od 15 do 30 cm snega. Pihal bo zmeren veter vzhodnih smeri, ki bo prenašal sneg in delal zamete predvsem na zahodnih, v visokogorju tudi na severnih straneh grebenov in prelazov.Snežna odeja se bo počasi sesedala, novi sneg pa bo vzdrževal povečano nevarnost snežnih plazov.

Novo poročilo bo izdano v petek, 18. 1. 2013

  16.01.2013
podrobnejša vremenska napoved 
► posebej za gorski svet/Julijske Alpe  
► Padavine in snežne razmere
► Snežne razmere

NH-WF: Lavinski bilten Srednje Karavanke 

Meteoalarm.eu: vremenska opozorila  
 slika s Kredarice


Uporabljane oznake: ARSO|RAZ|sneg

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27657

Informacije

Informacije