Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski koltiček - 02.01.13

Nedeljski dnevnik: Odjuga

Marsikaj v našem vremenu je postala stalnica. Tako tudi odjuga. Prav neverjetno je, kako lahko zimsko idila čez noč pokvari po polna sprememba vremena. In to že več let zapored. Tako je bilo, denimo, pred dvema letoma, ko smo prav tako opozarjali na ta pojav. Nekateri odgovore iščejo v stari modrosti. Stari ljudski pregovor pravi: "Polna luna okoli božiča južno zimo nam zapriča.« Nastopi 28. decembra. Bomo videli.

Če gledamo po Herschlovem ključu, potem ta, ki sicer redko govori o temperaturah, dopušča možnost južne zime. Že v začetku januarja, ko govori o padavinah, vendar ne pove, ali bo sneg ali dež.

Ob severnih vetrovih je možna zmrzal, ob južnih se vse topi. Še v drugi polovici meseca naj bi bile temperature hladnejše, vendar brez padavin. Pa smo spet tam. Nič od zimske idile. Nemara še bolje, ker naj bi bile temperature proti koncu meseca spet višje. Je že bo lje, da ni snega, če se že jutri stopi. Zlasti v mestih je cel hudič s pada njem snega s strehe. Še čudno, da ni koga ubila. No, toliko o tem, kako usodno je res lahko zimsko vre me. Poglejmo si še nekaj božičnih pregovorov. Prvi: Če na božič dežuje, prihodnje leto močo oznanjuje. Pregovori so si enotni, da mora biti božič pobeljen in hladen. Če o božiču led visi raz veje, se velika noč vsa v cvetju smeje. Če vidiš rimsko cesto na sveto noč sijati, dobre letine se je nadejati. Če na sveti večer vino v sodu vre, dobra letina v deželo gre. In še: O božiču zeleno, o veliki noči sneženo.

Vremenski vpliv bo obremenilen. Občutljivi ljudje bodo imeli težave, povezane z vremenom, okrepljeni bodo tudi nekateri bolezenski zanki.

Napoved v besedi
Dolgoročnejša napoved kaže, da bo teden oblačen z možnimi padavinami, predvsem dežjem. Nato sledi obdobje lepšega vremena, ki utegne zdržati vse do konca tedna. Po vikendu naj bi znova sledilo obdobje slabšega vreme na. Predvsem bo vse skupaj nestanovitno.
 

 02.01.2013

Uporabljane oznake: Nedeljski | vreme | Vremenski |

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27643

Informacije

Informacije