Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Helikopterska posadka

Slovenska vojska: ... nepogrešljiva tudi v zadnjih decembrskih dneh
Naj tudi na tem mestu opozorimo, da v gorah vladajo zimske razmere, zato naj vsi, ki se bodo v prihodnje odpravili na gorske ture, spremljajo opozorila o razmerah v gorah in naj se v gore odpravijo le ustrezno telesno pripravljeni in opremljeni.

V zadnjih decembrskih dneh je dežurna posadka helikopterja Slovenske vojske izvedla dve reševalni akciji. Zadnji polet v letu 2012 je izvedla v četrtek, 27. decembra, popoldan na območje smučišča Krvavec, kjer se je poškodoval smučar, ki je bil s helikopterjem Slovenske vojske prepeljan do letališča Jožeta Pučnika na Brniku, o tam naprej pa z reševalnim vozilom v Univerzitetni klinični center Ljubljana. Istega dne dopoldan, pa je helikopter z reševalci poletel na območje pod Kredarico, kjer je snežni plaz zasul planinko.
Tako je v letu 2012 dežurna posadka 15. helikopterskega bataljona Slovenske vojske v reševalnih akcijah posredovala 179-krat, od tega je 91-krat posredovala pri reševanjih v gorah in 88-krat nudila helikoptersko nujno medicinsko pomoč, 26-krat pa je posredovala tudi pri gašenju požarov v naravi. Pri tem je prepeljala 180 poškodovanih ali obolelih oseb, 395 reševalcev ter za potrebe gašenja prepeljala 1.233.300 litrov vode in naletela skupno 337 ur. Število reševalnih akcij in ur naleta v letošnjem letu se je v primerjavi z letom 2011 povečalo, saj je bilo v lanskem letu izvedenih 155 reševalnih akcij, pri čemer posadka naletela 216 ur, je pa letos dežurna posadka prepeljala 10 oseb več kot leta 2011 ter izvedla 20 posredovanj več za potrebe gašenja požarov. Helikopterska pomoč, pa je bila nepogrešljiva tudi na poplavljenih območjih za kar so helikopterske posadke naletele skupaj 11 ur.

Sodelovanje v sistemu zaščite, reševanja in pomoči je sicer ena izmed osnovnih nalog 15. helikopterskega bataljona Slovenske vojske. Za potrebe reševanja v gorah in težko dosegljivih predelih je tako na vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku vsak dan v vidnem delu dneva pripravljen helikopter bell 412. Helikopter je opremljen z elektromotornim vitlom, ki omogoča dvig poškodovancev in reševalcev v helikopter, ter z osnovno opremo za oživljanje. Tričlanska posadka helikopterja in dežurna reševalna ekipa sta v 15 minutah pripravljeni za polet.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27625

Informacije

Informacije