Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 04.01.13

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

V petek bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, ki jo bo več popoldne ter v vzhodnih krajih. Ponekod po nižinah bo zjutraj lahko megla. Zvečer in ponoči bo na Primorskem zmerno, drugod pretežno oblačno. Ponekod v severni in v vzhodni Sloveniji bo občasno rahlo deževalo.
V soboto dopoldne se bo zjasnilo, nekoliko bolj oblačno bo ostalo na severovzhodu. Tam in pa v severni Sloveniji ter ponekod na Notranjskem bo zapihal severni ali severozahodni veter.
V nedeljo bo sončno, dopoldne bo po nekaterih kotlinah megla. Na vzhodu bo nekaj več oblačnosti, popoldne bo tam lahko padlo nekaj kapelj dežja. Podobno vreme, le brez jutranje megle bo tudi v ponedeljek.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je v sredo po gorah rahlo snežilo, zapadlo je od le nekaj pa do skoraj 10 cm snega. Večinoma je bil suh in se je s skorjasto podlago slabo sprijel. Veter ga je spihal v zamete. Že v četrtek je v višinah spet dotekal toplejši zrak, ki pa je bil razmeroma suh. Snežna odeja se je čez dan nekoliko ojužila, le nad okoli 2000 metri je sneg ostal suh ali pomrznjen. Danes je ledišče na nadmorski višini okoli 2400 metrov. Snežna odeja se počasi preobraža in stabilizira. Snežna odeja sega do nadmorske višine okoli 1100 metrov. Sneg je večinoma prekrit s skorjo, na kateri je nekaj pršiča, ki pa tudi počasi postaja skorjast. Količina snega je zelo neizenačena. Marsikje je sneg povsem spihan ali pa ga je zelo malo. Največ območij z napihanim snegom je na južnih in jugozahodnih straneh grebenov in prelazov. Na 2500 metrih je v Julijcih do okoli 140 cm snega, na 1500 metrih pa do okoli 40 cm. Drugod po naših gorah je snega na 1500 metrih od 15 do slabih 30 cm.

Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju nad okoli 2000 metrov 2. stopnje, nižje pa je 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Nevarna so strmejša pobočja ter mesta z napihanim snegom, kjer lahko ob večji dodatni obremenitvi sprožite snežni plaz. Na mestih, kjer je sneg spihan, je tudi nevarnost zdrsov na poledeneli površini. Lavinske razmere se ob koncu tedna ne bodo kaj dosti spremenile. Razmeroma suh in topel zrak se bo še zadrževal nad nami, a višina nulte izoterme bo nihala. Sneg se bo počasi preobražal in skorja na površini se bo krepila. Danes in jutri bo pihal okrepljen severni do severozahodni veter, ki bo v nedeljo slabel. Naredil bo nekaj novih zametov na južnih straneh grebenov in prelazov.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27637

Informacije

Informacije