Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Narava, gore - 03.01.13

Večer: Ali ste vedeli ... / Literarni natečaj za osnovnošolce / V gorah velika nevarnost snežnih plazov / Zlatorogovo kraljestvo v ljudski dediščini

Ali ste vedeli ...

Večer, Narava, gore: ... da je leta 1896 v Stari Fužini rojeni slikar Valentin Hodnik (umrl 6. 12. 1935) včasih cele mesece prebil v gorah, spal v planšarijah, jedel sir, pil mleko in vse dneve slikal.

Njegov slikarski opus je obširen, motiv pa so večinoma Bohinjske gore. Za znano bohinjsko hotelirko je v letih 1931 in 1932 izdelal tudi maketo Triglava z okolico, za katero je sam nanosil skoraj tri tone kamenja.

... da je bilo v pravilih Skale zapisano, da je poslanstvo društva "gojiti turistiko in smuški šport, pospeševati in širiti oboje v strokovnem športnem smislu". (PV, 1961). Prve smuči so dobili iz bivših avstrijskih vojaških skladišč, smučati pa so jih učili bivši avstrijski vojaki alpinci. Smučarska tehnika je bila norveška, njen najznačilnejši lik pa telemark. Uporabljali so po dve palici, tu in tam pa se je kak skalaš podal tudi na smuški pohod z eno samo dolgo gorsko palico. Dobra dva tedna po ustanovitvi, 20. februarja 1921, so se skalaši udeležili prve jugoslovanske smučarske tekme v Bohinju. Stanko Trnkoczy je zasedel tretje mesto. Po letu 1923 se je smučarska tehnika spremenila, vedno bolj so se uveljavljali vožnja v počepu in plužni zavoji.

Fotografiji: arhiv SPM


Literarni natečaj za osnovnošolce 

Večer, Vrt, narava, gore: V Slovenskem planinskem muzeju, kjer že tretje leto pripravljajo literarni natečaj z naslovom Moje največje veselje je v gorah, osnovnošolce in njihove mentorje ponovno vabijo k sodelovanju, …

… da jim napišejo šaljivo planinsko zgodbo, ki se bo dogajala v planinski koči, na planinski poti ... Na natečaju lahko sodelujejo osnovnošolci od četrtega do devetega razreda, potekal pa bo v dveh starostnih skupinah, in sicer bodo v prvi starostni skupini učenci od četrtega do šestega razreda, v drugi učenci od sedmega do devetega razreda. Organizator sporoča, da bodo najbolj izvirne in humorne zgodbice nagradili, šolarji, ki jih želijo spodbuditi h kreativnemu razmišljanju in literarnemu ustvarjanju na temo planinstva, pa morajo prijavnico poslati do 8. februarja prihodnje leto na naslov Slovenski planinski muzej, Triglavska cesta 49, 4281 Mojstrana, s pripisom "Za literarni natečaj Moje največje veselje je v gorah", ali po elektronski pošti na naslov neli.stular@planinskimuzej.si z zadevo Za literarni natečaj. Slovesna podelitev nagrad bo v soboto, 16. marca, ob 10. uri v dvorani Triglav v Slovenskem planinskem muzeju. (gt)


V gorah velika nevarnost snežnih plazov

Večer, Vrt, narava, gore: Vreme v gorskem svetu bo v prihodnjih dneh še naprej zimsko, saj je na Voglu približno 45 centimetrov snega, na Kredarici pa ga je okoli 130 centimetrov.

Andrej Pečenko, dežurni prognostik v Uradu za meteorologijo pri Agenciji RS za okolje, je povedal, da je zaradi večje količine snega tudi večja nevarnost snežnih plazov, saj snežna odeja sega do nadmorske višine okoli 1100 metrov. Sneg je večinoma prekrit s skorjo, v osojah pa je tudi še mehek. "Od četrtka naprej se v Julijskih Alpah in Karavankah obeta sončno vreme, drugod bo oblačno, vendar brez padavin. V soboto so rahle padavine in tudi sneg možni na Pohorju, v nedeljo pa bo spet po večini sončno. Večje vremenske spremembe na prognostičnih kartah v prihodnjih dneh ni opaziti," napoveduje Pečenko. Dodaja, da se bo v petek v gorskem svetu otoplilo in bo na približno 1500 metrih nadmorske višine okoli tri stopinje Celzija, podobna temperatura pa naj bi bila tudi na višini Kredarice. Za konec tedna bo še topleje. Na 2500 metrih nad morjem bo v nedeljo le okoli minus ena, bo pa pihal močnejši severozahodni veter. (gt)


Zlatorogovo kraljestvo v ljudski dediščini

Večer, Vrt, narava, gore: V infosredišču Triglavska roža na Bledu bo predavanje Dušice Kunaver.

V infosredišču Triglavska roža na Bledu, Ljubljanska cesta 27, bo v sredo, 9. januarja, ob 19. uri predavanje Dušice Kunaver o prisotnosti prostora Triglavskega narodnega parka ozir. Zlatorogovega kraljestva v ljudskem pripovedništvu. Predavanje je del projekta Leader lin 2011 - Otroški parlament o naravi in tradiciji, ki mu je z novim letom začelo teči drugo leto delovanja (gt)

 

Vecer.si 03.01.2012

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27643

Informacije

Informacije