Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Snežne razmere - 02.01.13

ARSO: Splošna nevarnost plazov je zmerna, tj. 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.

Od včeraj se je v višinah ohladilo, danes je ledišče na nadmorski višini okoli 1400 m in se bo čez dan še nekoliko spustilo. Ohladitev je v visokogorju, kjer je bilo prejšnje dni toplo, nekoliko utrdila snežno odejo. Nižje pa je zaradi vlažnega zraka sneg postal moker in se hitreje seseda in preobraža.
Snežna odeja sega do nadmorske višine okoli 1100 m. Sneg je večinoma prekrit s skorjo, v osojah pa je tudi še mehak. Snežne razmere so zelo različne, od mehkega do skorjastega snega, ponekod je stara, deloma poledenela podlaga. Največ območij z napihanim snegom je na južnih in jugozahodnih straneh grebenov in prelazov. Na 2500 m je v Julijcih do okoli 140 cm snega, na 1500 m pa do 40 cm. Drugod po naših gorah je snega na 1500 m od 15 do slabih 30 cm.
Nevarnost snežnih plazov se je v visokogorju Julijskih Alp nekoliko zmanjšala in je trenutno 2. stopnje, kolikor je tudi drugod nad okoli 2000 m, nižje pa je 1. stopnje. Nevarna so strmejša pobočja ter mesta z napihanim snegom, kjer lahko ob večji dodatni obremeitvi sprožite snežni plaz. Na mestih, kjer je sneg spihan, je tudi nevarnost zdrsov na poledeneli površini.
Danes bo prehodno nekaj padavin, meja sneženja bo med 600 in 900 m nad morjem. Zapadlo bo od slabih 5 do največ 10 cm snega, ki se v visokogorju ne bo dobro sprijel s podlago, nižje pa. Popoldne bo severni veter novi sneg spihal v zamete. Zaradi novega snega se bo povečala nevarnost snežnih plazov v visokogorju na 3. stopnjo, saj bo napihan novi sneg potencialno nestabilen in se bo lahko pod dodatno obremenitvijo hitro splazil. V četrtek se bo v višinah spet občutno segrelo in snežna odeja bo spet postala nekoliko bolj nestabilna.

Novo poročilo bo izdano v petek, 4. 1. 2013

  02.01.2013

NH-WF: Lavinski bilten Srednje Karavanke 

Meteoalarm.eu: vremenska opozorila  
 slika s Kredarice


Uporabljane oznake: ARSO|RAZ|sneg

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije