Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 03.01.13

ŠZL - Žiga Černe: Vabljeni na zanimive planinske pohode, tudi tradicionalne ...

Trstenjakov pohod
Na rekreativne dogodke danes ne hodimo zgolj zaradi premagovanja razdalj, rezultata ali uvrstitve, ampak so vedno bolj pomembni predvsem druženje, zabava, doživetje in odkrivanje še neznanega. Tudi spoznavanje naše kulturne zgodovine sodi v ta sklop in zagotovo boste kaj novega izvedeli na sobotnem pohodu po poti profesorja, teologa, psihologa, akademika dr. Antona Trstenjaka. Začetek zbiranja pri cerkvi sv. Petra v Gornji Radgoni bo ob 9. uri, izpred negovske šole pa ob 10.30. Po nekajurni lahki hoji bo cilj za vse v Rodmošcih, kjer vas bodo čakala okrepčila. Startnina bo za odrasle dva evra. Informacije: 051 266 077, 02 560 91 10, www.pdradgona.si.

Novoletni pohod na Bevkov vrh
Tudi na pohodu po južnem delu Cerkljanskega hribovja se vedno lahko kaj naučite, predvsem pa uživate v razgledih in v naravi. 1051 metrov visok kopast Bevkov vrh so raztresene domačije, med katerimi je najvišje ležeča domačija pisatelja Franceta Bevka. Dostop nanj je možen s Kladja, Pluženj, Otaleža, sovodenjski planinci pa se tja v soboto odpravljajo po najkrajši poti, ki zahteva uro in pol vzpona. V koči pod vrhom bodo z jedačo in pijačo dežurali ves dan, zato si le vzemite čas. Prijavnine ne bo. Informacije: 051 256 881, www.pd-sovodenj.si.

Novoletni vzpon na Trdinov vrh
V soboto greste lahko še po eni poti, ki je bila natanko pred devetdesetimi poimenovana po našem velikem pisatelju Janezu Trdini. Če se boste tega dne pridružili novomeškim ljubiteljem Gorjancev, bodite nekaj pred pol deveto dopoldne pri spomeniku v Gabrju, od tam pa boste nadaljevali peš mimo Gospodične in naprej na vrh in nazaj preko košenic in čarobnega gorjanskega gozda do Miklavža in na izhodišče. Lahke hoje bo za pet do šest ur. Prijavnine ne bo. Informacije: 041 769 182, www.planinsko-drustvo-nm.si.

Novoletni pohod na Kum
V soboto si boste kri po žilah hitreje pognali tudi na 31. pohodnem vzponu na najvišji vrh Zasavja. Startna mesta bodo odprta že od 6.30 dalje, in sicer na mostu čez Savo v Trbovljah in v Hrastniku ter na Videncah, od povsod pa boste za vzpon potrebovali okoli tri ure. Startnina bo dva evra, za šoloobvezno mladino pa startnine ne bo. Vsakemu, ki prispe na vrh, postrežejo s čajem. Informacije: 051 399 170, pd-kum.si.

Pohod po pastirskih stezicah travnika
Tudi po enem najredkeje naseljenem predelu Slovenije boste lahko hodili v soboto. Začetek bo pred gostilno Pri Kapcu v Loškem Potoku, odhod od tam pa ob desetih dopoldne. Čaka vas štiri- do pet-urni krožni pohod po gredeh do Bele Vode, čez Podkrajec do Povletove jame, čez Grde Laze do Pehovcev, čez Mošnjevec na Sodol in do cilja še čez Suhi in Srednji vrh. Za okrepčilo in dobro voljo bo poskrbljeno že med potjo in tudi na cilju. Startnina bo pet evrov. Informacije: 041 716 820 , gostilna-pri-kapcu.si.

Pohod Treh kraljev v Filovcih
5. januarja bodo pohod organizirali še v nekdanji lončarski vasi na dolinskem delu Goričkega. Start bo ob desetih dopoldne pred Vaškim domom v Filovcih, krenili pa boste mimo križevega pota in lepo ohranjenih s slamo kritih zidanic, v vasi Bukovnica bo čas za postanek za malico, vračali pa se boste proti Trnavskemu in Filovskem bregu. Tik pred koncem boste lahko obiskali muzej še na prostem in si ogledali Lončarsko vas. Za šest evrov dobite tople in hladna napitke ter malico na poti, na cilju pa še prave domače koline in bujto repo. Informacije: 041 733 946, www.filovci.si.

Nočni pohod do Krive jelke
Večerni pohod pa si v soboto lahko privoščite do nekdanjega zbirališča rokovnjačev v Udin borštu, med Kokrico in Golnikom. Začetek bo pred dupljanskim gasilskim domom ob 19. uri, med okoli dve uri dolgim izletom pa si boste pot mimo stare kovačije, gotske cerkve sv. Mihaela in po lepi gozdni poti osvetljevali z baklami, ki jih lahko prinesete tudi s seboj. Na cilju vam bodo postregli s čajem in kuhanim krompirjem, za kakšno dobroto pa bodo poskrbeli še domači rokovnjači. Informacije: 040 204 458, www.naklo.si.

Pohod trej kralof po Pouti po dolaj pa bregaj
V nedeljo greste spet lahko na Goričko in zraven obiščete rojake na Madžarskem. Začetek poti bo ob deseti uri pred Vaško gasilskim domom Budinci, sprehodili pa se boste gor in dol ob mejnih kamnih, kjer je še pred 23 leti stala železna zavesa. Ustavili se boste ob kamnu, ki označuje najsevernejšo točko Slovenije in se okrepčali v čezmejnih Andovcih. Na poti boste priča tudi živemu Betlehemu. Po dvanajstih kilometrih in pol se bo na koncu prilegla topla malica. Prijavnina bo po sedem za odrasle in štiri evre za srednješolce. Informacije: 02 559 12 46, 041 963 752, www.park-goricko.org.

Novoletni "h nogam" na hrib na Volnik
V nedeljo pa se popoldne lahko povzpnete na vrh pri vasi Pliskovica na Krasu, ki si ga delimo z Italijani. Vložen trud po vzponu bo poplačan s prekrasnim razgledom na Tržaški zaliv in Kras, ob lepem vremenu pa se bo videlo celo do Alp. Ob 13. uri bodite pri opuščeni krajnovaški stražnici v Žekancu (pot do izhodišča bo označena, prva bo v Dutovljah, na križišču za Repentabor), hoje pa bo skupaj za okoli dve uri. Po sestopu se dobite v Bunčetovi domačiji na prijetnem druženju, kjer bo mogoče tudi kupiti novo knjigo Miloša Stankoviča o Volniku. Startnine ne bo. Informacije: 041 475 805, tdkras.dutovlje.net.

Športni koledar: planinstvo

G-L, arhiv: Razgibajmo se


< Iz PD Sovodenj smo dobili popravka:
1. Domačija pisatelja Franceta Bevka nima ničesar skupnega z Bevkovim vrhom in se še vedno nahaja v pisateljevi rojstni vasi Zakojca, ki je od Bevkovega vrha oddaljena okoli 25 km.
2. Pod vrhom ne stoji koča, ampak se pogostitev pripravlja na 'Slabetovi domačiji', ki res stoji tik pod vrhom.
> Vabilo na PD Sovodenj

1 komentarjev na članku "Razgibajmo se - 03.01.13"

Franci Savenc,

Iz PD Sovodenj so nas opozorili na dve napaki v vabilu na Bevkov vrh.

Razlago smo dodali desno od vabila. Urednik

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije