Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 02.01.13

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

V sredo bo oblačno, rahle padavine se bodo čez dan razširile nad večji del države. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 700 metrov. Najmanj padavin bo v severovzhodni Sloveniji. Zvečer bodo padavine ponehale, ponoči se bo počasi zjasnilo.
V četrtek bo zjutraj povečini jasno, po nižinah bo nastala megla. Čez dan se bo v severni Sloveniji zmerno pooblačilo.
V petek bo večinoma sončno. Zjutraj bo po nižinah megla.
V soboto bo na zahodu države precej jasno, drugod zmerno do pretežno oblačno. Ponekod na vzhodu države bo občasno rahlo deževalo.

Razmere v gorah

Po podatkih Urada za meteorologijo Agencije RS za okolje se je od včeraj v višinah ohladilo, v sredo je ledišče na nadmorski višini okoli 1400 metrov in se bo čez dan še nekoliko spustilo. Ohladitev je v visokogorju, kjer je bilo prejšnje dni toplo, nekoliko utrdila snežno odejo. Nižje pa je zaradi vlažnega zraka sneg postal moker in se hitreje seseda in preobraža. Snežna odeja sega do nadmorske višine okoli 1100 metrov. Sneg je večinoma prekrit s skorjo, v osojah pa je tudi še mehak. Snežne razmere so zelo različne, od mehkega do skorjastega snega, ponekod je stara, deloma poledenela podlaga. Največ območij z napihanim snegom je na južnih in jugozahodnih straneh grebenov in prelazov. Na 2500 metrov je v Julijcih do okoli 140 cm snega, na 1500 metrov pa do 40 cm. Drugod po naših gorah je snega na 1500 metrov od 15 do slabih 30 cm.
Nevarnost snežnih plazov se je v visokogorju Julijskih Alp nekoliko zmanjšala in je trenutno 2. stopnje, kolikor je tudi drugod nad okoli 2000 metrov, nižje pa je 1. stopnje. Nevarna so strmejša pobočja ter mesta z napihanim snegom, kjer lahko ob večji dodatni obremenitvi sprožite snežni plaz. Na mestih, kjer je sneg spihan, je tudi nevarnost zdrsov na poledeneli površini. V sredo bo prehodno nekaj padavin, meja sneženja bo med 600 in 900 metri nad morjem. Zapadlo bo od slabih 5 do največ 10 cm snega, ki se v visokogorju ne bo dobro sprijel s podlago, nižje pa. Popoldne bo severni veter novi sneg spihal v zamete. Zaradi novega snega se bo povečala nevarnost snežnih plazov v visokogorju na 3. stopnjo, saj bo napihan novi sneg potencialno nestabilen in se bo lahko pod dodatno obremenitvijo hitro splazil. V četrtek se bo v višinah spet občutno segrelo in snežna odeja bo spet postala nekoliko bolj nestabilna.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije