Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Snežne razmere - 01.01.13

ARSO: Splošna nevarnost plazov je znatna, tj. 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.

Od petka je bilo v gorah suho in tudi razmeroma toplo vreme. Plast zraka s temperaturo nad lediščem se je iz dneva v dan spreminjala, tako po debelini, kot tudi po višini. Snežna odeja se je zaradi otoplitve predvsem na prisojnih pobočjih čez dan hitreje preobražala in se sprva tudi nekoliko labilizirala, tako da so se s strmejših pobočij prožili posamezni manjši plazovi napihanega snega. V osojah je sneg oatsl slabo preobražen.
Snežna odeja sega do nadmorske višine okoli 1100 m. Sneg je večinoma prekrit s skorjo, v osojah pa tudi še mehak. Snežne razmere so zelo različne, od mehkega do skorjasnetag snega, pa ponekod je stara, deloam poledenela podlaga. Največ območij z napihanim snegom je na južnih in jugozahodnih straneh grebenov in prelazov. Na 2500 m je v Julijcih do okoli 140 cm snega, na 1500 m pa do 40 cm. Drugod po naših gorah je snega na 1500 m od 15 do slabih 30 cm.
Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju Julijskih Alp trenutno še 3. stopnje, drugod ter nižje pa 1. do 2. stopnje, odvisno od nadmorske višine. Nevarna so strmejša pobočja ter mesta z napihanim snegom, kjer lahko že ob manjši obremenitvi sprožite snežni plaz. Možnost plazenja se poveča čez dan na prisojnih pobočjih. V sredogorju ter na mestih, kjer je sneg spihan, je tudi nevarnost zdrsov na poledeneli površini.
Vreme se danes spreminja. V višinah počasi doteka hladnejši zrak, tako da bo ledišče že danes zvečer na nadmorski višini okoli 1800 m, jutri pa na okoli 1000 m. Jutri bo v gorah snežilo, a zapadlo bo le od 5 do največ 10 cm snega. S podlago se bo slabo sprijel, veter ga bo precej spihal v zamete. Zaradi ohladitve se bo stara snežna odeja nekoliko stabilizirala, novi sneg pa bo hkrati nekoliko poslabšal lavinske razmere.

Novo poročilo bo izdano v sredo, 2. 1. 2013

  01.01.2013

NH-WF: Lavinski bilten Karavanke 

Meteoalarm.eu: vremenska opozorila  
 slika s Kredarice


Uporabljane oznake: ARSO|RAZ|sneg

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27531

Informacije

Informacije