Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nov cilj je Peak Lenin

Sotočje - Mateja Rant: Člani Gorniškega kluba Jakob Aljaž Medvode so se konec novembra zbrali na rednem letnem občnem zboru v rojstni hiši Jakoba Aljaža.

Na letošnjem občnem zboru so posebno pozornost namenili vzponu dveh njihovih članov na 5642 metrov visok Elbrus, najvišji vrh Evrope. Sredi junija sta se na vrh Elbrusa v Kavkazu v družbi Janeza Mihovca povzpela Tomaž Mis starejši in Tomaž Mis mlajši. Za prihodnje leto pa so si zastavili že nov cilj, to je 7134 visok Peak Lenin v gorovju Pamir na jugu Kirgizistana. V prihodnjem letu, je dejal predsednik kluba Tomaž Mis, pa seveda načrtujejo tudi že standardne poti, na katere se zadnjih nekaj let vsako leto podajo njihovi člani.

Začne se 8. februarja, ko se na kulturni praznik na Šmarni gori udeležimo srečanja gorniških klubov. 4. maja, ob obletnici smrti Jakoba Aljaža, pa se vedno odpravimo na njegov grob na Dovjem.« je razložil Tomaž Mis. Prva sobota v juniju je »rezervirana« za vzpon na Storžič, v prvi dekadi avgusta pa se člani kluba podajo na spominsko Aljaževo pot od doma do doma, kot jo imenujejo. Ta jih vodi od Aljaževe domačije v Zavrhu do Dovjega, od koder se povzpnejo še na Triglav. Na slavnostni akademiji ob obletnici rojstva Jakoba Aljaža, ki jo pripravijo prvo soboto v juliju. vsem, ki prehodijo omenjeno pot, podelijo častni znak. »Vsako leto častni znak za prehojeno pot prejme okrog štirideset članov.

Predsednik Gorniškega kluba Jakob Aljaž Tomaž Mis pri čemer so jo nekateri prehodili že desetkrat. Sam sem jo prehodil osemkrat,« je dejal Mis. Septembra sledi še pohod po Aljaževi poti, v okviru katere se povzpnejo na Grintovec ali Tolsti vrh, kot zadnjo pa obiščejo Donačko goro v Halozah. »Vsako leto pa se ob dnevu samostojnosti 26. decembra izpred Aljaževe hiše odpravimo še na proslavo na Jakobu.« Njihov klub, je dodal Mis, ta čas šteje okrog 80 članov.

Mateja Rant
foto: Tina Dokl
 

Sotočje, december 2012, številka 10 (PDF)

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27633

Informacije

Informacije