Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 24.12.12

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Ob 12.00 se je na smučišču Cerkno, občina Cerkno, poškodoval mlajši smučar. Huje poškodovanega smučarja je helikopterska posadka HNMP s policijskim helikopterjem prepeljala v UKC Ljubljana.
Ob 16.12 se je na smučišču Soriška Planina v občini Železniki poškodoval smučar. Poškodovanega smučarja so reševalci na smučišču oskrbeli in prepeljali do parkirišča. V nadaljnjo medicinsko oskrbo so ga prevzeli reševalci NMP Škofja Loka.

22. decembra ob 17.28 so gasilci PGD Cerknica pomagali pri iskanju pogrešane osebe na območju Cerknice in okolice. V iskanju, ki se je nadaljevalo 23.12.2012 so sodelovali lovci, ribiči, zmajar, potapljači Društva za podvodne dejavnosti Rak Rakek, član OŠCZ občine Cerknica in gasilci PGD Cerknica, Dolenja vas, Dolenje Jezero in Grahovo, ter policisti. Pogrešano osebo so našli utopljeno v Cerkniškem jezeru.

Predviden razvoj vremena

V ponedeljek bo v zahodni in v delu osrednje Slovenije pretežno oblačno, drugod večinoma sončno. Zjutraj bo po nekaterih nižinah možna megla. V višjih legah in ponekod po nižinah bo pihal jugozahodni veter, ki se bo zvečer krepil.
V torek bo v vzhodnih krajih še deloma sončno, drugod pa pretežno oblačno. Predvsem v hribovitem svetu zahodne in južne Slovenije bo občasno rahlo deževalo. Pihal bo okrepljen jugozahodni veter.
V sredo se bo dež okrepil in se čez dan razširil nad vso Slovenijo. V noči na četrtek bo ponehal.
V četrtek bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Zjutraj bo po nekaterih nižinah megla. Nekoliko hladneje bo.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje se nadaljuje suho vreme. V nedeljo popoldne se je v višinah močno segrelo in zato se je snežna odeja nekoliko hitreje preobražala in sesedala, sprva pa tudi labilizirala. V ponedeljek je že začel v višinah dotekati nekoliko hladnejši zrak. Snežna odeja sega do nadmorske višine okoli 1000 metrov. Sneg je večinoma skorjast, skorja pa le deloma nosi človeško težo. Na vetru izpostavljenih mestih je sneg močno spihan, obsežna so območna napihanega snega. Na 2500 metrih je v Julijcih do okoli 130 cm snega, na 1500 metrih pa do 50 cm. Drugod po naših gorah je snega na 1500 metrih od 15 do okoli 30 cm.

Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju 2. stopnje, v nadmorskih višinah pod okoli 1500 metrov pa 1. stopnje. Nevarna so strmejša pobočja z napihanim snegom, kjer lahko že ob manjši obremeitvi sprožite snežni plaz. Napihanega snega je največ na južnih in vzhodnih straneh grebenov. Spontanih plazov ne pričakujemo. V sredogorju ter na mestih, kjer je sneg spihan, je ponekod tudi nevarnost zdrsov na poledeneli površini. V ponedeljek bo ledišče nad našimi najvišjimi vrhovi, v torek pa se bo postopno ohladilo, a plast zraka s pozitivno temperaturo bo ostala razmeroma debela in šele v sredo se bo ledišče spustilo pod 2000 metrov, do večera na okoli 1300 metrov. Lavinske razmere se ne bodo prav dosti spreminjale. V ponedeljek se bo krepil jugozahodnik, ki bo v torek precej močan. A snega, ki bi ga prenašal, ni dosti, saj je večinoma skorjast. V sredo bo začelo snežiti. Do noči na četrtek bo v gorah predvidoma zapadlo od 20 do 40 cm snega, ki ga bo veter spihal v zamete. Povečala se bo nevarnost snežnih plazov, zaradi skorjaste stare podlage pričakujemo tudi spontano plazenje z bolj strmih pobočij.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27537

Informacije

Informacije