Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vandalizem na Veliki planini

Jutro (1932): Vlomilec je znan? — Trud in vnema kamniških orožnikov
Kamnik, 23. decembra

Poročali smo že, da je bilo v zadnjem času na Veliki in Mali planini vlomljeno v več pastirskih koč, katere so si pripravili za zimo smučarji, in da so vlomilci odnesli več odej, kuhinjske posode, ploščo iz štedilnika, par smučk in nekaj živeža. Kamniškim orožnikom je bil samo naznanjen slučaj, da je bilo koncem novembra vlomljeno v pastirsko kočo nekega posestnika jz Sidraža, katero ima v najemu ljubljanski športnik g. J. M. Iz nje je bilo pokradenih 6 odej, kuhinjska posoda in še več malenkosti v vrednosti nad 700 Din.

Teh vlomov in tatvin je bil osumljen nek. Jože Preklet iz Strahovice, ki že dallj časa gospodari po planinah in je strah vseh hribovskih vasi. Stalno se klati po občinah Tunjice, Županje njive, Bistričica in Gojzd ter povsod krade in ropa, ukradene stvari pa prodaja okrog za vsako ceno.
V poletju je izvršil več drznih tatvin pod Sv. Ambrožem in orožnikom se je posrečilo, da so ga prijeli. Ko je prišel iz zapora, je pričel zopet staro prakso. Močan je, da bi lahko hlode nosil v planine, star pa šele 31 let. Ljudje se ga povsod boje in marsikje mu nudijo zavetje ali mu pomagajo samo zato, da imajo mir pred njim.

Nevarni delomržnež je šel zadnje čase večkrat na Veliko in Malo planino, kjer prav gotovo ni imel nikakega opravka in je več kot gotovo, da je on izvršil vse vlome in tatvine v planinskih kočah. Tudi ljudski glas ga je obdolžil teh dejanj. Pred orožniki se zna Preklet spretno skrivati, tako da ga bo prav težko dobiti v roke.

Ob tej priliki moramo omeniti izredno požrtvovalnost in spretnost kamniških orožnikov, ki so se že ponovno v težkih primerih izkazali. Težavno pa je zasledovanje po planinah, 5 ali še več ur daleč izmesta. Na Kamniški orožniški postaji so samo 4 orožniki, ki so čez glavo zaposleni.
Njihov rajon šteje gotovo mnogo nad 8000 prebivalcev in obsega močan industrijski okoliš okrog Kamnika, dalje Črno dolino in vse planine, kjer imajo vedno težave z divjimi lovci. Ker je Kamnik letovišče in sedež okrožnega sodišča, imajo toliko pisarniškega dela, da so neprestano zaposleni Potrebno bi bilo, da bi se kamniški orožniški postaji dodelilo še par dobrih moči.

Jutro, 24. december 1932
 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije