Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 17.12.12

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

V ponedeljek bo pretežno oblačno, marsikje po nižinah se bo zadrževala megla ali nizka oblačnost. Ponekod v južni Sloveniji bo sredi dneva in popoldne občasno rahlo deževalo.
V torek se bo na Primorskem zjasnilo, popoldne bo zapihala šibka burja. Drugod bo pretežno oblačno, po nekaterih nižinah bo megla. Ponekod v jugovzhodnih krajih bodo občasno še rahle padavine, po nižinah kot dež.
V sredo bo na Primorskem delno jasno, pihala bo šibka burja, drugod bo zmerno do pretežno oblačno, ponekod po nižinah bo predvsem dopoldne megleno.
V četrtek bo delno jasno, po nekaterih nižinah se bo večji del dneva zadrževala megla ali nizka oblačnost.

Razmere v gorah

V noči na soboto in v soboto čez dan je v gorah deževalo, nad okoli 1600 m pa snežilo. Višje je v Julijcih zapadlo do okoli 40 cm snega, drugod pa precej manj. Jugozahodnik ga je precej spihal v zamete. Novi sneg je padal na deloma skorjasto podlago, s katero se ni prav dobro sprijel. Nižje se je ob dežju sneg sesedal in talil. Ponekod na strmih pobočjih so se prožili talni plazovi mokrega snega.
Ob razjasnitvi v noči na nedeljo je sneg pomrznil nad mejo oblačnosti. Snežna odeja sega do nadmorske višine okoli 900 metrov. Sneg je višje mehak in rahel, na vetru izpostavljenih mestih ponekod spihan do stare podlage. Nižje je sneg pomrznjen in trd, pod okoli 1300 metri pa južen. Na 2500 metrih je v Julijcih do okoli 160 cm snega, na 1500 metrih pa do 70 cm. Drugod po naših gorah je snega na 1500 metrih od 15 do okoli 30 cm.
Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju Julijskih Alp 3. stopnje, drugod nad okoli 1800 metrov 2. stopnje, v nadmorskih višinah pod okoli 1500 metri pa 1. stopnje. Nevarna so strmejša pobočja visokogorja z napihanim snegom, kjer lahko že ob manjši obremenitvi sprožite snežni plaz. Spontani plazovi so malo verjetni. V sredogorju je ponekod tudi nevarnost zdrsov na poledeneli površini.Do petka ne bo padavin. V visokogorju bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. V četrtek čez dan se bo od zahoda začelo oblačiti. Ledišče bo danes na nadmorski višini okoli 1300 metrov, jutri pa se bo spustilo na okoli 800 metrov. Snežna odeja se bo počasi preobražala. V visokogorju se bo novi sneg nekoliko sesedel in stabiliziral, nevarnost snežnih plazov se bo do sredine tedna postopno zmanjšala.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27536

Informacije

Informacije