Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zanimiva razprava na Veliki planini

Jutro (1933): Kamnik, 31. julija 1933

Pred kratkim se je vršila na Veliki planini razprava za ugotovitev planin in za drugo kulturo nesposobnih pašnikov kamniške Meščanske korporacije, ki pridejo v smislu zakona o agrarni reformi v poštev za oddvojitev v agrarne svrhe. Navzoči so bili zastopniki banske uprave z inšpektorjem dr. Antonom Šaplo, zastopniki korporacije z načelnikom vi. sv. dr. Franom Vidicem ter zastopniki planšarske zadruge, sreskega kmetijskega odbora in zainteresiranih občin Županje njive, Bistričice, Mekinj in Nevelj. Za vse te je govoril bivši župan Nande Novak.

Interesenti so zahtevali, naj bi se razlastili na podlagi zakona o likvidaciji agrarne reforme vse planine in pašniki Meščanske korporacije in sicer Konjščica, Dol, Rsenik, Vršič, Planja, Sedlo, Mokrica, Košutna itd. Vse te razlaščene planine pa naj bi bile spojene s širokim pasom, da ne bi pozneje nastalo kako trenje med korporacijo in novimi lastniki planin. Uredila naj bi se tudi dogonska pot iz Kopiš. Razlastilo naj bi se vse ozemlje, ki je v mapah zabeleženo kot planina. Na ta način bi prišlo v poštev nad 2400 ha korporacijske lastnine, med katero je zdaj tudi lep del že nad 100 let starih gozdov v najvišjih legah, ki jih kot zaščitne gozdove ne smejo niti sekati.
Zastopniki korporacije so proti tem zahtevam navajali svoje razloge, navajajoč, da bi ta razprava morala odpasti, ker da Meščanska korporacija ni nikako veleposestvo, ampak agrarna skupina 194 upravičencev, kamniških meščanov. V večini, pravijo, so to revni hišni posestniki, a Kamnik je eno naših najrevnejših mest.

Ker uživajo zahteve kmečkih posestnikov precejšnjo zaslombo na nekaterih mestih, vlada v vsej kamniški javnosti veliko zanimanje, kako bo rešeno to izredno kočljivo in za ves Kamnik važno vprašanje.

Jutro, 1. avgust 1933

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27538

Informacije

Informacije