Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 10.12.12

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

V ponedeljek bo sprva precej jasno in ponekod po nižinah megleno. Dopoldne se bo od severa oblačnost povečala, sredi dneva in popoldne bo ponekod v notranjosti Slovenije občasno rahlo snežilo.
Ponoči in v torek bo delno jasno z zmerno oblačnostjo. Ponekod po nižinah bo zjutraj in dopoldne megleno.
V sredo bo delno jasno z občasno zmerno oblačnostjo. Ponekod po nižinah bo lahko večji del dneva megleno.
V četrtek bo sprva precej jasno z zelo mrzlim jutrom, čez dan pa se bo oblačnost od zahoda povečala.

Razmere v gorah

V noči na soboto in v soboto čez dan je snežilo. Ob nizki temperaturi je bil sneg povsod duh in rahel. Močan veter ga je prenašal v zamete. Količina novega snega je bila precej različna. Najmanj ga je zapadlo v severozahodnih krajih, le od 5 do okoli 10 cm, drugod pa od 10 do več kot 50 cm, kolikor ga je zapadlo ponekod v južni Sloveniji ter na delu Pohorja. V nedeljo čez dan se je snežna odeja malo sesedla, severni in severozahodni veter pa je v visokogorju še delal zamete.
Snežna odeja sega do nižin. V Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah je snega od 20 do okoli 50 cm, nad okoli 2000 metrov pa do okoli 130 cm. Drugod po naših gorah je snežna odeja debela od 20 do okoli 60 cm. Sneg je močno spihan, ponekod do stare podlage ali celo do golega. Veliko je zametov in opasti, obsežna so območja napihanega snega. Sneg je suh in v zatišnih legah rahel in mehak, marsikje pa prekrit s skorjo, ki je nastala zaradi vetra.

Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju 3., drugod po gorah pa 2. stopnje. Nevarna so strmejša pobočja z napihanim snegom, kjer lahko že ob manjši obremenitvi sprožite snežni plaz. Spontani plazovi so malo verjetni. Območna z napihanim snegom so večinoma na južno in zahodno orientiranih pobočjih. V ponedeljek se je v višinah nekoliko segrelo, a temperatura bo ostala pod ničlo. A ob nekoliko višji temperaturi se bo snežna odeja pod 2000 metrov vendarle malce hitreje sesedala in preobražala. Pihal bo šibak do zmeren severni do severozahodni veter, ki bo na vetru izpostavljenih mestih še prenašal sneg v zamete. V torek bo spet hladneje, najhladnejši zrak pa bo nad nami v noči na sredo in v sredo čez dan. Lavinske razmere se ne bodo kaj dosti spreminjale.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije