Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 08.12.12

Predviden razvoj vremena - Opozorilo - Razmere v gorah

V soboto bo oblačno s sneženjem, ki bo čez dan slabelo in do večera od zahoda ponehalo. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem močna burja.
V nedeljo bo pretežno jasno. Ponekod bo še pihal severni do severovzhodni veter.
V ponedeljek zjutraj bo večinoma jasno. Čez dan se bo od severa pooblačilo, popoldne bo ponekod rahlo snežilo.
V torek bo delno jasno z občasno zmerno oblačnostjo. Še naprej bo mrzlo. Opoozorilo: Sneženje bo v soboto čez dan oslabelo. Do večera lahko v osrednji in vzhodni Sloveniji zapade še od 5 do 15, v jugovzhodni Sloveniji lokalno do 25 cm snega. Na Primorskem bo pihala močna burja. Do sredine noči na nedeljo bodo najmočnejši sunki od 120 do 140, na izpostavljenih mestih tudi prek 140 kilometrov na uro. Burja bo v drugi polovici noči na nedeljo oslabela. V notranjosti Slovenije bo pihal severovzhodni veter s hitrostjo do 60 kilometrov na uro. Veter bo gradil snežne zamete.

Opozorilo:Sneženje bo v soboto čez dan oslabelo. Do večera lahko v osrednji in vzhodni Sloveniji zapade
še od 5 do 15, v jugovzhodni Sloveniji lokalno do 25 cm snega. Na Primorskem bo pihala močna burja. Do sredine noči na nedeljo bodo najmočnejši sunki od 120 do 140, na izpostavljenih mestih tudi prek 140 kilometrov na uro. Burja bo v drugi polovici noči na nedeljo oslabela. V notranjosti Slovenije bo pihal severovzhodni veter s hitrostjo do 60 kilometrov na uro. Veter bo gradil snežne zamete.

Razmere v gorah

Od srede je bilo pri nas suho in hladno vreme. Snežna odeja se je počasi sesedala, počasi se je preobražala le v nižjih nadmorskih višinah ob sončnem vremenu. Strnjena snežna odeja sega večinoma do nižin. Na nadmorski višini 1000 metrov je snega od 15 do okoli 30 cm, na 1500 metrih pa večinoma od 30 do 40 cm in na 2500 v Julijcih do okoli 120 cm. Sneg je večinoma rahel in mehak, le na vetru izpostavljenih mestih visokogorja je nastala skorja, nižje pa ponekod zaradi zmrzovanja in dnevnega taljenja. Veliko je napihanega snega.
Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju 2. stopnje, pod okoli 1500 m pa 1. stopnje
. Predvsem so nevarna mesta z napihanim snegom na strmejših, golih ali travnatih pobočjih.
V noči s petka na soboto in v soboto bo spet snežilo. V severni Sloveniji bo zapadlo od 10 do 15 cm snega, proti jugu pa vse več, ponekod v južnih krajih tudi do okoli 40 cm. Sneg bo suh, okrepljen severovzhodni veter ga bo prenašal v zamete, ki bodo nastajali predvsem na zahodnih in južnih straneh grebenov in prelazov. Snežilo bo na večinoma mehko podlago, novi sneg se bo predvidoma kar dobro sprijel s podlago. Povezava bo slabša predvsem na mestih, kjer je podlaga skorjasta, ki je večinoma na vetru izpostavljenih legah visokogorja. Ker bo v večjem delu naših gora zapadlo le do okoli 15 cm snega, se predvidoma nevarnost snežnih plazov ne bo povečala, v primeru obilnejšega sneženja, ki je vendarle manj verjetno, pa bi se nevarnost plazov povečala na 3. stopnjo.
V nedeljo bo hladno in vetrovno. Severovzhodnik bo še delal zamete in opasti. Novi sneg se zaradi nizkih temperatur ne bo preobražal in se le počasi sesedal.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27537

Informacije

Informacije