Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na triglavske strmine

Jutro (1932): Pred premiero novega alpinskega filma
Pesem slovenske zemlje in naših planin

Ljubljana, 7. decembra.
Kakor je »Jutro« že obširneje poročalo, je novi domači film »Triglavske strmine«, ki so ga izdelali gg. Metod Badiura, dr. Tominšek in režiser Delak, dovršen. V petek se bo film začel predvajati v Ljubljanskem dvoru. Na to filmsko premiero, ki spada gotovo med najlepše slovenske umetniške in kulturne dogodke, občinstvo prav posebno opozarjamo.
Film je delo naših najboljših planincev, plezalcev in umetniških delavcev. Je brez dvoma umetnina, ki nadvse uspelo orje ledino našega domačega filmskega ustvarjanja. Film ni niti kakšna banalna turistovska zgodba niti kakšen prenapet slavospev turističnemu rekorderstvu, temveč je čudovita pesem naše zemlje in našega človeka, naših poli in vasi in skal. Kakor bodo »Triglavske strmine« pri našem občinstvu prav gotovo naletele na nedeljeno priznanje. tako bodo šle tudi preko meja naše domovine in bodo širokemu svetu nazadovale lepoto naše pokrajine in naših gora.
Fotografsko, igralsko in režijsko je film res izredno uspel. Posamezne slike so biseri fotografske umetnosti, prehodi in kontrasti razodevajo, da so stvaritelji »Triglavskih strmin« ljudje, ki jim razen plezanja tudi skrivnost igralske umetnosti ni neznana.
Delo na polju, obrazi našega človeka, lepota gorenjske planinske vasi, hoja na Triglav, kakor jo poznajo tisoči naših ljudi in obenem nihče, plezanje po steni, kakor ga lahko tvega samo najpogumnejši plezalec (Čop, Potočnik, Župančič), pa vse čisto naravno, brez pretiravanja — to so odlike, s kakršnimi se bo tudi v ugodnejših razmerah ponašal le redek slovenski film.
Predvajanje, ki se prične v petek zvečer, zasluži, da se mu odzovejo najširši krogi našega občinstva.

Jutro, 8. december 1932

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije