Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Alpinsko predavanje,

ponedeljek, 22. maj 1933, ob 17:44, Boris Štupar, ogledov: 813

Nova doba (1933): ... ki ga je priredila Savinjska podružnice SPD v petek 19. t. m. zvečer v risalnici meščanske šole v Celju, je zainteresiralo ljubitelje gora v polni meri; to je dokazal obisk, saj je bila risalnica za toliko poslušalcev skoro premajhna.

Predavateljico gospo Miro M. Debelakovo je predstavil zbranim planincem in poslušalcem načelnik podružnice g. dr. M. Hrašovec, nakar je povzela besedo z živo pripovestjo o lepotah in veličastvu gora, pa tudi o strahotah, ki jih vsak trenutek lahko pripravijo neukemu in nepremišljenemu plezalcu. Prešla je zatem k opisu prvenstvenih plezalnih tur, ki jih je v družbi drugih plezalcev napravila na stenah naših veličastnih Julijskih Alp in v tujini.
Podrobno je opisala potek ture na Špikovo severno in severozahodno steno, turo po severni steni Velike Mojstrovke in turo po severni steni Višnje gore v gorovju Krnije.
V drugem delu svojega napetega predavanja je govorila predavateljica-plezalka
o plezalni tehniki, posebno o ravnanju s plezalno vrvjo in o varovanju. Okrog 70 diapozitivov v glavnem tehničnega značaja in z zanimivimi prizori pri plezanju po gorskih stenah je ilustriralo predavanje, za katero je žela predavateljica ob koncu mnogo pohvale in priznanja.

Nova doba, 22. maj 1933
 

eXTReMe Tracker