Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

"Obtičali v gondoli"

Večer, Slovenija - Igor Selan: Gorski reševalci ter poklicni in prostovoljni gasilci so včeraj na Pohorju izvedli vajo reševanja iz krožne kabinske žičnice in "rešili" 16 ljudi; za reševanje imajo le tri ure časa.

Kljub sončnemu in toplemu vremenu je včeraj zjutraj šestnajst ljudi na pohorski vzpenjači trepetalo. Krožna kabinska žičnica se je med vožnjo namreč ustavila in upravljavec, Športni center (ŠC) Pohorje, je moral, ker s svojimi močmi ni zmogel zagotoviti reševanja ujetih v gondolah, na pomoč poklicati gasilce in gorske reševalce. Ti so se, po pričakovanjih, nemudoma odzvali in reševalna akcija je stekla.

Na srečo je tokrat šestnajsterica na Mariborskem Pohorju trepetala le za vajo, ki jo v sodelovanju z gasilci in gorskimi reševalci vsakoletno organizira Športni center Pohorje. Skoraj petdeset udeležencev akcije, med njimi zaposleni v ŠC Pohorje, gorski reševalci iz Maribora in avstrijske Štajerske, mariborski poklicni gasilci in gasilci prostovoljne enote iz Radvanja, so sprva reševali ujete v štirih gondolah, kasneje pa še s sedežnice. "Namen vaje je bil oceniti čas aktivacije, vaditi vrvne manevre, pregledati opremo in postopke, ti so za te primere določeni vnaprej, ter preveriti potek koordinacije in komunikacije med različnimi reševalnimi enotami. Menim, da smo z rezultatom vsekakor lahko zadovoljni," je povedal vodja mariborskih gorskih reševalcev Ljubo Hansel. Naloga reševalcev sicer niti najmanj ni lahka, saj morajo na pomoč priskočiti v vsakem vremenu, hkrati pa imajo za reševanje obtičalih v gondolah zgolj tri ure časa. Toliko jim ga namreč na razpolago daje evropska direktiva. "Mi smo vsekakor sposobni v treh urah iz mariborske gondole rešiti vse ljudi, tudi če bi bile vse kabine polne. Tudi zato, ker smo na žalost nedavno imeli resnično reševanje na tej vzpenjači, imamo zdaj vaje vsakoletno," razlaga Hansel. Da se Mariborčanom in drugim obiskovalcem Pohorja ni treba bati za svojo varnost, je prepričan tudi vodja poklicnih gasilcev Matjaž Šipek. "Vsi postopki so vnaprej točno definirani. Akcija je potekala brez zapletov, potniki so bili rešeni izredno hitro. Obiskovalci Pohorja so vsekakor varni." Enako zagotavljajo tudi avstrijski gorski reševalci. "Oprema Mariborčanov je izvrstna, izšolani smo enako. Moja ocena vaje je odlična, ekipe so uigrane in delujejo, kot bi morale ob resni nezgodi," je povedal vodja avstrijskih reševalcev Joseph Lederers.

Ali so se tako počutili tudi poskusni zajčki? "Reševanje je potekalo tekoče, reševalci so pravi profesionalci in ni razloga, da jim ljudje ne bi zaupali," je po rešitvi iz gondole povedal Igor Popenko, ki so ga reševalci, zanimivo, pred leti, ko je gondola na Pohorju dejansko obtičala, tudi v resnici reševali iz nje. Da je za ljudi, ki s tem nimajo izkušenj, reševanje vendarle lahko stresno, pa je dejal drugi "rešeni", Marko Šalamun: "Malo je adrenalinsko, drugače pa ni prehudo. Dobro je vedeti, da so tukaj ljudje, ki te bodo zanesljivo rešili."

Igor Selan
 

Vecer.si 26.11.2012

Vsi udeleženci akcije ocenjujejo, da so na reševanje iz gondol dobro pripravljeni.
 
Vsi udeleženci akcije ocenjujejo, da so na reševanje
iz gondol dobro pripravljeni. (Boris Vugrinec)

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije