Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nov glasnik lepote naših krajev

Jutro (1932): V kratkem bo izšel prvi slovenski alpinski stenski koledar pod imenom »Iz naših krajev« - Obeta se nam nov alpinski stenski koledar.

O, ne samo, da je napovedan — tudi v skrbni pripravi je že, da bo kras domov, pisarn, hotelov — nam, našim gostom in tujcem bo z vsakim dnem glasnik lepote naših krajev, priča naše zavzete ljubezni do biserov naše grude in skale.

V pripravi je: že so zbrane najlepše fotografije, kar jih je doslej ujelo stekleno oko fotografskih objektivov. Sleherni dan bodočega leta, vsaka stran novega stenskega koledarja bo predstavljena z motivom iz naših krajev, — vsaka fotografija bo umetnina, polna vonjav, prelestne poezije.
Dovolj nam je tistih brezizraznih šopov bledega papirja, potiskanega s suhimi pratikarskimi številkami. Tudi koledar ima in mora imeti neko svojo kulturo. Povsod drugod je že tako — zakaj ne bi bilo tudi pri nas?
Poglejte, prosim vas, po drugih, visoko razvitih domovinah tujskega prometa! Kako čudoviti, zgovorni, idealno prepričevalni so stensko koledarji zlasti v Švici! Najizbranejše podobe sleherni dan tolmačijo tujcu bogastvo, čar, romantiko dežele, švicarskih strežnikov, sanjavih vasi, drznih planinarskih vzponov, slapov in jezer. Idile, groze, stremljenja. Ni je silnejše pesmi od one, ki nam jo neizrazno, zgolj v svoji podobi sami diha priroda.
In kdor si sam v svoji sobi, pri delu truden, opešan in mračen — en sam pogled v prijazno obličje domače zemlje te zveže z njo, dvigne srce in duha v plemeniti ljubezni do nje, ki ti je mati.

Dvainpetdeset zaporednih slik bo krasilo alpinski koledar. Iz dneva v teden, mesec in do kraja leta bo novi stenski koledar tista vez, ki nas bo nenehoma družila z zemljo, na kateri smo, s soncem, ki je nad nami, z zimo, ki nam ustvarja nova kraljestva. Beseda o ogromnem intenzivnem reklamnem pomenu takega koledarja je odveč. V vsako stanovanje mora novi koledar, v vsako pisarno, trgovino, gostilno in hotel — povsod, kjer bomo pričujoči mi in kamor nam v goste pridejo drugi.
Novi koledar pripravljajo skrbne, izkušene roke — naš odlični fotoamater g. Cvetko Švigelj, priznan pri nas in visoko cenjen v tujini, je duša in vodja tega kulturnega dela. Koledar bo tiskan v formatu 18 x 24 centimetrov na najfinejšem umetniškem papirju v globokem bakrotisku.
Oznanjal bo samo lepoto in dramil pravo domovinsko ljubezen. Brez te nismo svoji na svojem — po njej nas sodi svet.

Jutro, 6. november 1932
 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27538

Informacije

Informacije