Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nova bazna postaja v Kamniški Bistrici

URSZR: V Kamniški Bistrici je na strehi koče Pri Juriju nova bazna postaja, ki bo izboljšala komunikacijsko povezavo vseh reševalnih služb s tega področja, ko komunicirajo med sabo in ko komunicirajo z Regijskim centrom za obveščanje Ljubljana. + Gorenjski glas, Slovenske novice

Najbolj so pridobitve veseli gorski reševalci, ker bodo imeli poslej pri reševanju v Kamniških Alpah na voljo boljše radijske povezave. V ponedeljek, 29. oktobra 2012, je pogodbeni izvajalec Uprave RS za zaščito in reševanje montiral to novo bazno postajo in zdaj območje Regijskega centra za obveščanje Ljubljana pokriva sedem baznih postaj.

Jakob Oražem, URSZR


Kamniški reševalci dobili signal                                                       03.11.12

Gorenjski glas - Jasna Paladin: Uprava RS za zaščito in reševanje je v Kamniški Bistrici postavila novo bazno postajo, ki bo izboljšala komunikacijo vseh reševalnih služb s tega področja, predvsem pa bo olajšala delo gorskim reševalcem.

Bazna postaja na stavbi Piknik centra Pri Jurju v Kamniški Bistrici bo bistveno olajšala komunikacijo gorskih reševalcem med njihovimi reševalnimi akcijami.
Kamniška Bistrica – Kamniški gorski reševalci so si doslej pri komunikaciji v reševalnih akcijah pomagali z mobilno postajo, saj večji del območja Kamniško-Savinjskih Alp, kjer pomagajo planincem, ni bil v zadostni meri pokrit z radijskim signalom. V številne prečne doline (dolini Konjščice in Bele, Kurja dolina …) signal iz baznih postaj v Ljubljanski kotlini zaradi visokih okoliških hribov namreč ni segel.

Na svoje težave so že vrsto let opozarjali Upravo RS za zaščito in reševanje, v ponedeljek pa so na mesto, ki so ga z meritvami in praktičnim preizkusom preverili že pred sedmimi leti, novo bazno postajo za radijske valove le postavili. »Našemu delu to prinaša velik napredek v smislu varnosti. Postaja bo olajšala našo komunikacijo, saj se bomo lahko med seboj na reševalnih akcijah slišali na vseh lokacijah, kar doslej ni bilo možno,« je z novo pridobitvijo zadovoljen predsednik Društva GRS Kamnik Franc Miš.

Nova bazna postaja, ki stoji na stavbi Piknik centra Pri Jurju v Kamniški Bistrici, kjer imajo kamniški gorski reševalci tudi bazo med reševalnimi akcijami, je ena od zadnjih v sistemu radijskih zvez Zare, ki ga uporabljajo vse slovenske službe za zaščito in reševanje. Strošek postavitve postaje v Kamniški Bistrici je ocenjen na dobrih štiri tisoč evrov.

Jasna Paladin


Gorski reševalci se bodo bolje slišali                                       03.11.2012

Slovenske novice: Bazna postaja, na katero so čakali vrsto let, je državo stala 5000 evrov.
KAMNIŠKA BISTRICA – Te dni je na strehi hišice Piknik centra pri Jurju začela delovati nova bazna postaja. Kot je povedal Janez Ažman iz Društva GRS Kamnik, so okoliške doline obdane z visokimi hribi, ki onemogočajo potovanje signala, zato so imeli težave pri vzpostavljanju zvez, ko so se reševalci med iskalnimi akcijami razpršili po terenu. Doslej so se, je nadaljeval Ažman, morali znajti s prenosno bazno postajo, ki je omogočala komuniciranje med skupinami.

»Nova bazna postaja spada v sistem radijskih zvez ZARE, ki nastaja od leta 1994 in ki ga uporabljajo vse službe za reševanje in pomoč. Zdaj je po Sloveniji 57 takšnih postaj, in ta, postavljena v Kamniški Bistrici, zaokrožuje pokritost celotnega ozemlja,« je povedal Boštjan Tavčar, vodja republiškega centra za obveščanje, ki je še pojasnil, da je bazna postaja državo stala okoli 5000 evrov. Franc Miš, načelnik domačih gorskih reševalcev, je poudaril, da bo pomagala k večji varnosti med akcijami, saj bodo reševalci z njeno pomočjo lažje delali in se bolje slišali: »Težave s signalom smo imeli predvsem v treh okoliških dolinah, zdaj pa so tudi te pokrite z njim,« je komuniciranje gorskih reševalcev prek radijskih postaj, ki je med gorskimi akcijami nepogrešljivo, opisal Miš. Kamniški gorski reševalci imajo letos za seboj 22 intervencij, med katerimi je bilo veliko nočnih in torej zelo zahtevnih akcij.

Š. A.

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27537

Informacije

Informacije