Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Huje poškodovana plezalka

25.10., 14:14


25.10.2012


25.10.2012

Nesreča plezalke v južni steni Skute
URSZR, 24. ‎oktober ‎2012
Nesreče v gorah - nesreče v gorah
Ob 17.05 si je v južni steni Skute, občina Kamnik, planinka poškodovala nogo. Zaradi nedostopnega terena so gorski reševalci iz Kamnika planinko začasno oskrbeli in bodo v steni ostali čez noč. Jutri, 25.10.2012 bo po njih poletel helikopter Slovenske vojske z dežurno zdravniško ekipo in jih prepeljal v dolino.


foto: URZSR-SPIN


Smer Zajeda v južni steni Skute - foto: Gašper Eniko Šuško (vir:www.plezanje.net)


26.10.2012

 

četrtek, 25. oktober 2012, ob 18:53, Igor Pavlič, ogledov: 3436

24ur.com: ... s kamniškimi reševalci celo noč čakala helikopter + Žurnal 24, GRS Kamnik, Slovenske novice

Za kamniškimi reševalci je ena najtežjih intervencij do zdaj. V južni steni Skute se je poškodovala plezalka. Ker zaradi megle v dolini in ker se je bližala noč, helikopter ni mogel poleteti, so se k njej odpravili reševalci, ki so ob njej preživeli noč.

Video: Reševalna akcija v južni steni Skute >>>

Kamniški gorski reševalci so včeraj okoli 17. ure prejeli klic na pomoč. V južni steni Skute se je poškodovala plezalka, na pomoč pa je poklical njen soplezalec, ki ji je tudi nudil prvo pomoč.

Kot je povedal predsednik GRS Kamnik Franc Miš, se je takrat začela izjemno zahtevna reševalna akcija. Glede na meglo v dolini in bližajočo se noč polet helikopterja namreč ni bil mogoč, zato so stekle priprave na klasično reševalno akcijo.

Reševalci so se povzpeli na 2100 metrov nadmorske višine, nato pa so morali splezati še približno 150 metrov v steno, da so dosegli poškodovanko, ki ima hudo poškodovano nogo.

"Reševalci so poškodovanki nudili dodatno pomoč, zaščitili so jo pred mrazom in pripravili za transport," je povedal Miš. Z njo so preživeli noč, do današnjega dopoldneva pa se je vreme na srečo toliko izboljšalo, da je helikopter le lahko poletel in poškodovanko odpeljal v jeseniško bolnišnico.

Kot je še povedal Miš, so slovenske gore v teh dneh izjemno dobro obiskane. "Nad 1300 metri ni nobene megle, vreme je res odlično," pravi. Kamniški reševalci so bili sicer letos polno zaposleni. Posredovali so že 25-krat v intervencijah, ki so jih sami tudi vodili, če dodajo še intervencije, pri katerih so pomagali okoliškim reševalcem, jih letos naštejejo že več kot 30.

Kljub temu Miš pravi, da so obiskovalci slovenskih gora vse bolje pripravljeni in vse bolje opremljeni. Vzrok za več posredovanj je tako v hitrorastočem številu planincev.


Eno najtežjih reševanj doslej

Žurnal 24 - Katarina Klepec: Huje poškodovano alpinistko so iz južne stene Skute reševali kamniški gorski reševalci. "Gotovo je bilo to eno najtežjih reševanj," pravi predsednik DGRS Kamnik Franc Miš.

Včeraj popoldne se je v južni steni Skute poškodovala alpinistka. Gorski reševalci iz Kamnika so bili o tem obveščeni okoli 17. ure in takoj je stekla reševalna akcija.

"To je bilo eno najtežjih reševanj doslej," je za zurnal24.si dejal predsednik društva Gorske reševalne službe Kamnik Franc Miš.

Kot pojasnjuje, je bilo reševanje toliko težavnejše, ker je šlo za nočno intervencijo. Zaradi pozne ure nesreče helikoptersko reševanje ni prišlo v poštev. Zato so se reševanja lotili na klasičen način. Šest reševalcev se je povzpelo na 2.100 metrov nadmorske višine, da bi dosegli poškodovanko, pa so morali splezati še približno 150 metrov v steno: plezanje na tem delu je pete težavnostne stopnje. Tam so poškodovanko, ki ima huje poškodovano nogo, začasno oskrbeli in z njo čez noč ostali v steni. Zjutraj so se jim pridružili še štirje, v nočni intervenciji pa je sicer sodelovalo 22 reševalcev.

Uspešno rešili s helikopterjem
"Zjutraj smo imeli vse pripravljeno za klasično reševanje," nadaljevanje akcije pojasnjuje Miš. Težavo je predstavljala megla na Brniku, zaradi česar niso vedeli, ali bo helikopter lahko vzletel.

Na koncu je helikopter lahko poletel in alpinistko so iz stene uspešno rešili kmalu po 10. uri ter jo odpeljali na zdravljenje v jeseniško bolnišnico.

Katarina Klepec
Foto: Matjaž Srša, CZ Kamnik


Težavno reševanje na Skuti

Slovenske novice - Špela Ankele: Gorski reševalci iz Kamnika so včeraj ob 2.30 le prispeli do ponesrečenke v južni steni.

KAMNIK – Telefoni kamniških gorskih reševalcev so začeli brneti v sredo popoldne. Klicali so jih, ker se je na Skuti (2532 m) zataknilo pripravnikoma Alpinističnega odseka Planinskega društva Kamnik. V plezalni navezi sta se lotila smeri v južni steni, imenovane Zajeda Skute. Smer je označena s peto težavnostno stopnjo. Zakaj izkušenima plezalcema, ki imata za seboj veliko kilometrine, tokrat ni šlo gladko, ni trdnih podatkov, po mnenju nekaterih pa bi nesreči, v kateri si je pripravnica poškodovala nogo, utegnil botrovati odlom.

Očesa ni zatisnil niti za trenutek
Tako so v sredo malo čez 17. uro kamniški gorski reševalci začeli eno svojih najtežjih akcij. Kar 22 reševalcev iz Kamnika se je v noči na četrtek povzpelo pod steno, torej na 2100 nadmorskih metrov. Od tod se jih je sedem (Damjan Kočar, Jure Prezelj, Marko Petek, Tadej Trobevšek, Simon Kuričič, Urban Novak in Matej Kladnik) lotilo plezanja. Do ponesrečenke, ki je obstala približno 150 metrov naprej v steni, so prišli ob 2.30. »Najprej smo trije splezali gor, se namestili v steno in poskrbeli, da so do nas prišli še preostali kolegi in tudi oprema za prvo pomoč, toplotno zaščito in za klasično reševanje, ki je ni malo. Noč v steni je bila kar precej svetla, saj je luna močno svetila. Očesa nisem zatisnil niti za trenutek, vso noč smo imeli veliko dela,« je zjutraj dejal Damjan Kočar in dodal: »Letos se nočna reševanja kar vrstijo in vsa po vrsti so zelo zahtevna.«

Megla se je toliko razkadila, da je posredoval vojaški helikopter
Ko se je včeraj začel delati dan, so bili gorski reševalci pripravljeni, da začnejo reševanje na klasičen način, torej po tleh in brez pomoči helikopterja, je opisal Franc Miš, načelnik Društva GRS Kamnik. Še zjutraj je namreč megla, ki se je zadrževala nekje do 1200 nadmorskih metrov, zadrževala polet helikopterja. A vreme se je nekaj čez 9. uro toliko izboljšalo, da je lahko poletel na pomoč, je pojasnil Miš in dodal: »Če ne bi bilo helikopterja, katerega pomoč je bila danes neprecenljiva, bi reševanje na klasičen način verjetno trajalo vse do večera in gorski reševalci bi morali vanj vložiti izjemno veliko truda.« Vojaški helikopter je ponesrečeno odpeljal na zdravljenje v jeseniško bolnišnico, moštvo reševalcev pa je, zaradi megle v dolini, odložil na Veliki planini.

Špela Ankele
 

Oznake: GRS

Komentiraj (1):

Igor Zlodej, petek, 26. oktober 2012, ob 15:04

Vsa čast reševalcem, drugo vprašanje pa je, kaj sta ob tako pozni uri še počela v steni !?

eXTReMe Tracker