Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Plazovi na Cerkljanskem

Jutro (1939): Iz Julijske krajine

Že tri tedne je goriška dežela pod trdim snegom, smučarjem in njih gostiteljem v zabavo in korist, zemlji in kmetu za počitek. Zadnji ponedeljek pa je za pičlih 48 ur nastopila odjuga in z njo je prišla nesreča nad ljudi.
Vse ceste so poledenele, da je znova, kakor ob zadnjih zametih, zastal ves promet. Celi okraji so ostali brez prave zveze z Gorico in drugima središči. Pri Ročinju in Kanalu so obstali vsi redni avtobusi, namenjeni v Idrijo in na Tolminsko, ali pa od tam v Gorico. V Brdih je dva dni deževalo kakor iz škafa. V Bovcu pa je nasprotno temperatura padla na 22 stopinj pod ničlo, da takega mraza že dolgo niso imeli. Kakor med Sv. Lucijo in Gorico zaradi odjuge, je tam zastal promet zaradi mraza.
Odjugo so imeli tudi na Cerkljanskem. Tam je nastala katastrofalna. Na Grahovem in pod Grantom se je v dolino Bače utrgalo nekaj plazov. Prvi je zasul 20-letno Ivano Bizjakovo, ki se je s cizo pehala po snegu proti Grahovemu. Ljudje so plaz in dekle opazili ter so pričeli razkopavati sneg. Trajalo je dve uri preden so našli Bizjakovo, ki se je pod snežno odejo že zadušila.
Drugi plaz je zasul železniško progo. Za ves dan se je železniški promet od Podbrda proti Gorici ustavil. Tudi ta plaz je zahteval svojo žrtev. Josip Torkar, 67 let star domačin iz Grahovega, je blizu čuvajnice dvigal vodo iz vodnjaka, ko ga je plaz iznenadil in zasul. Tudi Torkarja so pričeli takoj odkopavati. Zares so ga kmalu našli. Imel je prebito lobanjo in strt prsni koš ter je bil v nezavesti. Skušali so ga obuditi k življenju, a vsi napori vaščanov so ostali zaman. Obe nesrečni žrtvi so četrtek pokopali ob velik udeležbi ljudi iz Grahovega in vse Baške doline.


Drobne novice
Nesreči pri delu
Dve smrtni nesreči sta napravili na prebivalstvo okrog Tolmina in v Brdih, kjer sta se dogodili, globok vtis. V Čadrah pri Tolminu grade ob Tolminci novo cesto. Pri razstreljevanju skalovja se je pretekli torek smrtno ponesrečil 20 letni Franc Sangala iz Tolmina. Zaradi prezgodnje eiksplozijo se ni utegnil odstraniti dovolj daleč od skalovja. Zadela ga je velika skala, ko se je baš spuščal navzdol proti Tolminci. Skala ga je zadela s tako silo, da je padel v vodo in v njej utonil. Izvlekli so ga iz ledenomrzlega potoka, imel je zdrobljeno lobanjo in udrt prsni koš. — V Vrhovljah blizu Šmartnega pri Kojskem pa se je smrtno ponesrečil elektrotehnik Josip Bregant star 23 let in doma iz Cerovega. V družbi z Danijelom Simčičem in še nekaterimi drugimi delavci je popravljal vod visoke napetosti, ki je bil zaradi zadnjega snežnega viharja pretrgan. Vod pa ni bil odklopljen, ko se ga je Bregant dotaknil, ga je tok ubil, Simčič, ki je vodil delo, je bil aretiran, ker bi bil moral kot delovodja postopati s potrebno previdnostjo.

Jutro, 8. januar 1939
 


Opisi nesreč v plazovih se razlikujejo od zapisov v Kroniki smrtnih nesreč v slovenskih gorah ... str 166, 167 (op.o)

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27538

Informacije

Informacije