Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Travnik: plezališče v Plazju

Neizrazit travnati vrh med Malim Rateškim Mangartom in Mangartskim sedlom ima na svoji vzhodni, pašni strani upravičeno tako ime, kar pa nikakor ne drži za zahodno stran, ki se spušča v dolino Plazje.

Od tam se dviga visoka razdrapana stena, ki postane pozimi priljubljena destinacija za plezalce daljših zaledenelih slapov. Predvsem slap Babau predstavlja zaradi svoje dolžine že pravo ledno turo.


Malo nižje od slapov v steni Travnika je skalna stena v kateri je pokojni prijatelj Luca Vuerich iz Trbiža skupaj s svojo življensko sopotnico Leilo Meroi in ob skromni pomoči prijateljev leta 2007 začel z opremljanjem plezališča. Stena je zaradi visoke lege primeren cilj za plezanje v poletnih mesecih. Smeri v spodnjem sektorju, ki ga predstavljamo so dolge od 15 do 27 metrov, opremljene so s svedrovci znamke Raumer.
Kasneje je Luca začel z delom v zgornjem sektorju, kjer je opremil nekaj smeri od 25 do 35 metrov dolgih, pred seboj pa je imel še veliko novih projektov. Žal Luca dela ni dokončal, plaz v steni Prisojnika je za vedno prekinil njegovo izredno bogato gorniško pot. Leila obljublja, da bo prihodnje leto s pomočjo prijateljev poskusila uresničit sanje pokojnega Luce, ki je želel, da bi postalo plezališče priljubljen cilj ljubiteljev športnega plezanja.

Dostop: Za parkiriščem pri Mangartskih jezerih krenemo desno (skozi desno rampo) po kolovozu mimo Jezerske planine in sledimo planinski poti skozi dolino Plazje, ki pelje na Mangartsko sedlo (Čez jezik), okrog 1 ure.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27537

Informacije

Informacije