Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ljubljančan ponesrečil v triglavski steni

Jutro (1932): Iz Mojstrane so nam sporočili, da se je v nedeljo dopoldne med 9. in 10. uro primerila nesreča v severni steni Triglava.

Mojstrana, 11. septembra 1932
Skupina štirih turistov, med katerimi je bil Josip Marinko iz Ljubljane, stanujoč v Prisojni ulici 7, uslužben pa v trgovski stroki, je plezala Slovensko smer. Marinko je bil zadnji. Nenadno se je sprožila večja skala in ga spodnesla več metrov globoko. Ker pa ga je imel soplezalec na vrvi je bil padec ublažen, vendar je Marinko dobil precej hude poškodbe na temenu, na ušesu, na nosu, čelu in ramenih.
Tovariši so ga z velikim naporom spravili iz stene na Kredarico, odkoder sta ga danes prenesla v Krmo reševalca Lojze Rekar iz Radovne in Cvetek iz Srednje vasi. Skozi Krmo so ranjenca peljali z avtom, ki je ob 17. pasiral Mojstrano in prepeljal ranjenca v Ljubljano.

Prenos Pavla Šumana v domači kraj
Solčava, 12. septembra 1932
V sredo se je preselil v svojo ožjo domovino gost, ki je užival od 22. julija leta 1926. svoj večni mir in pokoj na našem majhnem gorskem pokopališču. Šuman Pavle, žal nam je, da si nas zapustil, kajti vsakdo, ki je obiskal naše lepe Solčavske planine, je pri posetu naše idilične cerkve s sočutjem obstal pred tvojim preranim grobom, ki so ga krasile planinske cvetke tvoje ljubljenke. Planine so ti prezgodaj vzele življenje. Preveč si jih ljubil, nisi vedel, kako trde in neizprosne so in prav ena najneizprosnejših.
Mrzla gora, ti je pokazala vso krutost svojih čeri in prepadov. Bodi ti v bližini tvojih žalujočih roditeljev tam v Ljubljani žemljica lažja, kakor ti je bila tukaj v tem zadnem kotičku naše Slovenije pod težko skalo, ki ti je zakrivala grob.

Grob slovenskega vojaka v južnotirolskih planinah
Na Talboni nad Predazizom so te dni pastirji našli ostanke dveh avstrijskih vojakov. Pri enem so našli legitimacijsko znamko, glasečo se na ime Vincenc Peterski (morda Pleterski) iz Artič na Štajerskem. Ostanke so pokopali na vojaškem pokopališču pri Predazzu.

Jutro, 13. september 1932
 

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27657

Informacije

Informacije